Домашна фокача с розмарин, сервирана с купичка зехтин и розмаринови клонки върху решетка.

Лесна Фокача

Бърза и лесна рецепта за мека и хрупкава фокача, готова за по-малко от два часа.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 39 мин
ПОРЦИИ: 12
Кухня: Италиански

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Поставете решетката в централната част на фурната и включете светлината. Намажете тавата (23 x 33 см) с 2 1/2 супени лъжици зехтин.

Стъпка 2

Ако просто добавите сухата мая към сместа, нищо няма да се получи. Имайте предвид че маята ще се надигне така че най-добре да я активирате в купичка. Активирайте маята като я смесите с една чаена чаша топла вода и една ч.л. захар. Разбъркайте след което добавете няколко лъжици брашно така че сместта да стане леко гъста. Оставете за 5 минути. Маята вече е активна и може да се смесва със брашното.

Стъпка 3

В купата на стоящ миксер комбинирайте брашното, активираната мая, солта, водата и 2 супени лъжици зехтин. Смесете на ниска скорост за около 2 минути.

Стъпка 4

Оставете тестото да почине за 10 минути.

Стъпка 5

С миксера на средна скорост месете тестото за около 4 минути. Тестото ще бъде много лепкаво.

Стъпка 6

Сложете тестото в подготвената тава, натискайки леко и разтегляйки го, за да пасне. Поставете тавата във фурната за 1 час, за да се надигне.

Стъпка 7

Извадете тавата, след това загрейте фурната до 220 °C.

Стъпка 8

Докато фурната се загрява, поръсете тестото с останалата 1 супена лъжица зехтин и с морска сол и пипер, по ваше желание.

Стъпка 9

Печете фокачата около 21 до 24 минути, докато стане златиста. Оставете да се охлади леко преди рязане и сервиране.