Гурме комбинация от пухкаво картофено пюре и богат гъбен сос с карамелизирани гъби и наситени вкусове на чесън, билки и червено вино. Гарнирано с прясно накълцан магданоз и прясно смлян черен пипер.

Гъбен Бургиньон

Гъбеният Бургиньон е очарователен вегетариански вариант на класическият Телешки Бургиньон.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 60 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Френски

Продукти

3 с.л.
3 с.л.
900г
1 глава
1
1 ч.л.
1/2 ч.л.
3
2 големи клонки
235мл
1 с.л.
475 мл
4 ч.л.

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте една супена лъжица зехтин и масло в 12-инчов тиган с незалепващо покритие на висока температура. Добавете половината от нарязаните гъби и гответе около 3 минути, без да ги разбърквате, докато станат златистокафяви от едната страна. Обърнете ги и гответе, докато някои от гъбите започнат да покафеняват от другата страна, още около 2 минути. Изсипете в голяма купа и повторете с останалите гъби с по една супена лъжица зехтин и масло. Оставете гъбите настрана.

Стъпка 2

В същия тиган загрейте останалата супена лъжица зехтин на средно висока температура. Добавете лука и моркова заедно със солта и пипера. Гответе, около 10 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат и леко покафенеят.

Стъпка 3

Добавете чесъна и мащерката(с клонките). Гответе, докато станат ароматни, за минута или две.

Стъпка 4

Налейте виното. Увеличете температурата и варете бързо, докато се намали наполовина.

Стъпка 5

Добавете доматеното пюре, след това бульона.

Стъпка 6

Върнете гъбите и всички красиви натрупани сокове от купата. Доведете до кипене, след това намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути.

Стъпка 7

С вилица внимателно смесете останалата супена лъжица масло и брашното в малка купа, за да образувате паста. Добавете пастата към яхнията. Намалете температурата и гответе още 10 минути. Сосът трябва да бъде гъст и лъскав.

Стъпка 8

За сервиране, отстранете клонките мащерка. Сервирайте яхнията върху картофено пюре.