
Гъбен Бургиньон
Продукти
Инструкции
Загрейте една супена лъжица зехтин и масло в 12-инчов тиган с незалепващо покритие на висока температура. Добавете половината от нарязаните гъби и гответе около 3 минути, без да ги разбърквате, докато станат златистокафяви от едната страна. Обърнете ги и гответе, докато някои от гъбите започнат да покафеняват от другата страна, още около 2 минути. Изсипете в голяма купа и повторете с останалите гъби с по една супена лъжица зехтин и масло. Оставете гъбите настрана.
В същия тиган загрейте останалата супена лъжица зехтин на средно висока температура. Добавете лука и моркова заедно със солта и пипера. Гответе, около 10 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат и леко покафенеят.
Добавете чесъна и мащерката(с клонките). Гответе, докато станат ароматни, за минута или две.
Налейте виното. Увеличете температурата и варете бързо, докато се намали наполовина.
Добавете доматеното пюре, след това бульона.
Върнете гъбите и всички красиви натрупани сокове от купата. Доведете до кипене, след това намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути.
С вилица внимателно смесете останалата супена лъжица масло и брашното в малка купа, за да образувате паста. Добавете пастата към яхнията. Намалете температурата и гответе още 10 минути. Сосът трябва да бъде гъст и лъскав.
За сервиране, отстранете клонките мащерка. Сервирайте яхнията върху картофено пюре.