Картофен Огретен

Картофен Огретен

Картофен огретен с кремообразен сос и сирене е едно от онези ястия, които са прости но с невероятен вкус.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 100 мин
ПОРЦИИ: 12
Кухня: Френски

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Разтопете маслото в малка тенджера, добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Гответе 1-2 минути при постоянно бъркане.

Стъпка 2

Добавете бавно млякото, сметаната, чесъна и сухият лук. Подправете със сол и пипер. Разбъркайте, докато сосът стане гладък и леко гъст.

Стъпка 3

Намалете температурата и добавете две чаши настъргано сирене, разбъркайте докато се разтопи и стане хомогенност.

Стъпка 4

Нарежете картофите на много тънки резени.

Стъпка 5

В леко намазнена тава с размери 22х33 см наредете половината картофи. Залейте с половината сос. Повторете със останалите картофи и сос.

Стъпка 6

Поръсете с останалото сирене, покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути на 180 °C.

Стъпка 7

Махнете фолиото и печете още 30 минути или докато картофите са сготвени и сиренето е златисто.