
Картофен Огретен
Картофен огретен с кремообразен сос и сирене е едно от онези ястия, които са прости но с невероятен вкус.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 100 мин
ПОРЦИИ: 12
Кухня: Френски
Продукти
Инструкции
Стъпка 1
Разтопете маслото в малка тенджера, добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Гответе 1-2 минути при постоянно бъркане.
Стъпка 2
Добавете бавно млякото, сметаната, чесъна и сухият лук. Подправете със сол и пипер. Разбъркайте, докато сосът стане гладък и леко гъст.
Стъпка 3
Намалете температурата и добавете две чаши настъргано сирене, разбъркайте докато се разтопи и стане хомогенност.
Стъпка 4
Нарежете картофите на много тънки резени.
Стъпка 5
В леко намазнена тава с размери 22х33 см наредете половината картофи. Залейте с половината сос. Повторете със останалите картофи и сос.
Стъпка 6
Поръсете с останалото сирене, покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути на 180 °C.
Стъпка 7
Махнете фолиото и печете още 30 минути или докато картофите са сготвени и сиренето е златисто.