Апетитни печени картофи, овкусени с ароматен чесън, пресен магданоз и подправки, сервирани в бяла чиния. Перфектно гарнитурно ястие или лека вечеря, съчетаваща хрупкава текстура и богат вкус.

Печени картофи с чесън и розмарин

Класически печени картофи с хрупкава коричка, ароматизирани с чесън и свеж розмарин.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 110 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Международна

Продукти

2 кг
3 ч.л.
½ ч.ч.
8 скилидки
2 с.л.

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте предварително фурната до 220°C.

Стъпка 2

Обелете картофите и ги нарежете на парчета с размер около 5 см. Поставете ги в тенджера с 1 ч.л. сол и покрийте с вода. Оставете водата да заври, след което намалете котлона и варете докато картофите омекнат.

Стъпка 3

Загрейте зехтина с чесъна и розмарина. Не ги оставяйте да прегорят. Заделете настрана.

Стъпка 4

Отцедете картофите, оставете ги да изсъхнат и ги прехвърлете в гевгир, за да може излишната вода да се отцеди.

Стъпка 5

Загрейте олиото в тава за печене във фурната, след което добавете картофите. Обърнете ги така, че да се покрият добре със зехтина. Печете за 30 минути.

Стъпка 6

Добавете чесъна и розмарина, разбъркайте картофите и продължете да печете, докато станат златисто кафяви и хрупкави.

Стъпка 7

Поръсете с останалата сол и сервирайте веднага.