
Зелеви сарми с кайма
Вкусна традиционна рецепта за зелеви сарми с кайма.
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
105 мин
Цена
ЕВТИНО
- Продукти
- 1 глава кисело зеле
- 250 г свинска кайма
- 1 ч.ч. ориз
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 5 с.л. олио
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 ч.л. сух магданоз
- 1 ч.л. чубрица
- сол и черен пипер на вкус
- Стъпки
- 01Подгответе зеленчуцитеЛукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в сгорещено олио за около минута.
- 02ПържетеДобавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3-4 минути, докато оризът стане стъклен.
- 03РазбъркайтеПоръсва се с червения пипер, разбърква се и се добавя 1 ч.ч. вряла вода. Посолява се и задушава на тих огън.
- 04ДобаветеДобавят се подправките, доматено пюре и каймата. Разбърква се до хомогенност и се отстранява от огъня.
- 05ЗавийтеЗелевите листа се отделят и кочаните премахват. Върху всяко листо се слага плънка и се завива сарма.
- 06ПодредетеНа дъното на тенджера се поставят зелеви кочани и листа. Подреждат се сармите и се заливат със зелев сок и вода.
- 07ЗадушетеЯстието се задушава на тих огън за около 20-25 минути.