Apetit
Ястие от зелеви сарми с месен пълнеж и резенчета бекон върху тях, поставени в сива керамична тава с бели точки. Сармите са поръсени с наситнен пресен магданоз.

Зелеви сарми с кайма

Вкусна традиционна рецепта за зелеви сарми с кайма.
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
105 мин
Цена
ЕВТИНО
  • Продукти
  • 1 глава кисело зеле
  • 250 г свинска кайма
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 5 с.л. олио
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 ч.л. сух магданоз
  • 1 ч.л. чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • Стъпки
  • 01
    Подгответе зеленчуците
    Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в сгорещено олио за около минута.
  • 02
    Пържете
    Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3-4 минути, докато оризът стане стъклен.
  • 03
    Разбъркайте
    Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се добавя 1 ч.ч. вряла вода. Посолява се и задушава на тих огън.
  • 04
    Добавете
    Добавят се подправките, доматено пюре и каймата. Разбърква се до хомогенност и се отстранява от огъня.
  • 05
    Завийте
    Зелевите листа се отделят и кочаните премахват. Върху всяко листо се слага плънка и се завива сарма.
  • 06
    Подредете
    На дъното на тенджера се поставят зелеви кочани и листа. Подреждат се сармите и се заливат със зелев сок и вода.
  • 07
    Задушете
    Ястието се задушава на тих огън за около 20-25 минути.