Зелеви сарми със свинска кайма и ориз

Зелеви сарми с кайма

Вкусна традиционна рецепта за зелеви сарми с кайма.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 105 мин
ПОРЦИИ: 8
Кухня: Българска

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в сгорещено олио за около минута.

Стъпка 2

Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3-4 минути, докато оризът стане стъклен.

Стъпка 3

Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се добавя 1 ч.ч. вряла вода. Посолява се и задушава на тих огън.

Стъпка 4

Добавят се подправките, доматено пюре и каймата. Разбърква се до хомогенност и се отстранява от огъня.

Стъпка 5

Зелевите листа се отделят и кочаните премахват. Върху всяко листо се слага плънка и се завива сарма.

Стъпка 6

На дъното на тенджера се поставят зелеви кочани и листа. Подреждат се сармите и се заливат със зелев сок и вода.

Стъпка 7

Ястието се задушава на тих огън за около 20-25 минути.