
Зелеви сарми с кайма
Вкусна традиционна рецепта за зелеви сарми с кайма.
ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 105 мин
ПОРЦИИ: 8
Кухня: Българска
Продукти
Инструкции
Стъпка 1
Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва. Запържват се в сгорещено олио за около минута.
Стъпка 2
Добавя се измитият и отцеден ориз, разбърква се и се пържи 3-4 минути, докато оризът стане стъклен.
Стъпка 3
Поръсва се с червения пипер, разбърква се и се добавя 1 ч.ч. вряла вода. Посолява се и задушава на тих огън.
Стъпка 4
Добавят се подправките, доматено пюре и каймата. Разбърква се до хомогенност и се отстранява от огъня.
Стъпка 5
Зелевите листа се отделят и кочаните премахват. Върху всяко листо се слага плънка и се завива сарма.
Стъпка 6
На дъното на тенджера се поставят зелеви кочани и листа. Подреждат се сармите и се заливат със зелев сок и вода.
Стъпка 7
Ястието се задушава на тих огън за около 20-25 минути.