Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Паста с Карамелизиран лук и Бурата

(0)
25
Кухня: Италиянска
Уникална паста с карамелизиран лук и бурата за една изискана вечеря.
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
70 мин
Цена
ЕВТИНО
Чиния с паста, покрита с карамелизирани лук и бурата, поръсена с черен пипер и наситнен магданоз.
Стъпки
01
Нарежете лука
Обелете лука и го нарежете на тънки филийки.
02
Гответе лука
В голяма тенджера загрейте зехтин и добавете лука. Посолете и гответе на слаб огън за около 20 минути, разбърквайте често.
03
Нарежете доматите
Междувременно измийте и нарежете доматите.
04
Добавете
В друга тенджера загрейте зехтин, добавете чесън и доматено пюре, и след като чесънът получи златист загар, го извадете.
05
Разбъркайте
Добавете доматите, разбъркайте и оставете да се готвят на силен огън за 5 минути.
06
Варете
Посолете и натиснете доматите с дървена лъжица, след което покрийте с капак и варете на слаб огън още 15 минути.
07
Деглазирайте
Когато лукът стане мек, добавете захар, деглазирайте с балсамов оцет и гответе още 15 минути.
08
Отцедете
Сварете пстата до **ал денте** в подсолена вода и я отцедете, запазвайки част от водата за готвене.
09
Довършете
Прехвърлете спагетите в соса и довършете готвенето, добавяйки отделената вода за готвене от спагетите.
10
Сервирайте
Добавете зехтин, разбъркайте и сервирайте спагетите с бурата, карамелизиран лук и пресен босилек.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Може да използвате рикота, мозарела или меко козе сирене като алтернативи на Буратата.

За по-нискокалоричен вариант, може да използвате пълнозърнеста паста и да намалите количеството сирене или да го замените с по-нискомаслено сирене.

Може да замените рикотата с веган сирене или кремообразен веган заместител и да се уверите, че всички останали съставки са приготвени със заместители на животинските продукти.

Повече за тази рецепта

Тази паста с карамелизиран лук е едно супер свежо и вкусно предложение, подходящо за вечеря. Сочните домати, сладкият карамелизиран лук и свежият босилек създават вълшебно съчетание на аромати. Опитайте я, няма да съжалявате!

Чиния с паста, покрита с карамелизирани лук и бурата, поръсена с черен пипер и наситнен магданоз.

Съвети

  • Обелете лука и го нарежете на много тънки филийки, като оставите основата му, за да не се разпадне.
  • Дръжте тенджерата с доматите покрита с капак, за да запазите вкуса на соса.
  • Запазете част от водата, в която сте варили пастата, ще ви е нужна, когато ги прехвърлите в соса.

Вариации

  • Вместо класически спагети, можете да използвате паста в любимата си форма.
  • Добавете пармезан или пекорино за допълнителен вкус.
  • За да придадете пикантен акцент, добавете сухи люти чушки или червен пипер към соса.
  • Използвайте карамелизиран бял лук вместо червен, ако предпочитате по-нежен вкус.

Интересни факти за съставките

  • Червеният лук е известен със своя сладък вкус, което го прави идеален за карамелизиране.
  • Когато доматите се готвят, те освобождават естествени захари и киселини, които помагат да се балансират ароматите на ястието и да се създаде по-богат сос.

Сервирайте пастата с карамелизираният лук веднага, за да не се загуби свежият му вкус и текстура.

спагети
домат
карамелизиран лук
италиянска кухня
паста
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
520
Мазнини 18г
Въглехидрати 67г
Фибри 5г
Захари 8г
Протеин 15г