Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Брускети с Домати и Балсамико

Кухня: Италиянска
Лесни и свежи италиански брускети с домати и балсамов оцет.
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
20 мин
Цена
ЕВТИНО
Фета от хляб, намазана с масло и покрита с разноцветни нарязани чери домати, свеж босилек и черно сусамово семе. Ястието е поръсено с благ балсамов сироп и поднесено върху бяла керамична чиния, която леко контрастира с доматите и зеленината.
Стъпки
01
Комбинирайте
В голяма купа комбинирайте нарязаните домати, зехтин, балсамов оцет, босилек, сол и пипер. Оставете ястието да престои поне 10 минути.
02
Нарежете
Нарежете хляба на филии с дебелина 2 см.
03
Запечете
Запечете хляба във фурна или на тиган и от двете страни докато придобият хубав загар.
04
Намажете
Намажете леко и двете страни на хляба със зехтин. Разрежете скилидката чесън на две и натъркайте запечените страни на хляба, за да му придадете чеснов вкус.
05
Смесете
В отделна купа смесете 2 ч.л. зехтин, няколко капки балсамов оцет и щипка сол.
06
Разпределете
Подредете филиите хляб върху плато. Разпределете равномерно доматената смес върху тях.
07
Добавете
Добавете моцарела и свежи листа босилек отгоре.
08
Поръсете
Поръсете със зехтин и балсамов оцет и добавете няколко капки глазура за допълнителен вкус.
  • Продукти

Често задавани въпроси

За перфектна брускета изберете хляб със здрава кора като италиански хляб тип чабата, която ще придаде традиционен вкус, като друг вариант е и френски хляб тип багета.

Да, можете да пропуснете чесъна, ако предпочитате по-мек аромат.

Най-добре е да консумирате италианската брускети с домати и балсамов оцет веднага. Препоръчва се хлябът да се препече и да се добави топингра точно преди сервиране за да може брускетата да остане хрупкава.

Можете да добавите маслини, каперси, аншоа, парчета риба тон, сирене фета или кубчета авокадо, за да обогатите вкуса.

Повече за тази рецепта

Брускетите с домати и балсамов оцет са лесно и вкусно италианско предястие. Хрупкав хляб, свежи домати, босилек и балсамов оцет създават перфектна комбинация за бързо похапване или специален повод.

Фета от хляб, намазана с масло и покрита с разноцветни нарязани чери домати, свеж босилек и черно сусамово семе. Ястието е поръсено с благ балсамов сироп и поднесено върху бяла керамична чиния, която леко контрастира с доматите и зеленината.

Съвети

Използвайте само зехтин екстра върджин, за да запазите автентичния вкус, и изберете хляб с плътна кора, като чабата, която може да издържи на тежестта на съставките. Оставете маринованите домати с босилек, зехтин, сол и пипер да престоят поне 10 минути, за да се засилят ароматите. За по-интензивен чеснов вкус, натрийте чесъна по-силно върху запечените филийки. Добавете гарнитурата непосредствено преди сервиране, за да запазите хрупкавостта на хляба.

Вариации

  • Можете да добавите нарязани маслини за допълнителен солен вкус.
  • Вместо моцарела, опитайте със саламурено сирене, което ще придаде по-наситен вкус.
  • Добавете аншоа или риба тон за рибен акцент.
  • Разнообразете с кубчета авокадо.
  • Използвайте глазура от балсамов оцет за допълнителен аромат.

Интересни факти за съставките

  • Балсамовият оцет произхожда от областта Модена в Италия и е известен с уникалния си сладко-кисел вкус.
  • Чери доматите са високо ценени заради сладкия си и наситен вкус, особено подходящи за салати и гарнитури.
  • Зехтинът екстра върджин е пресован при студена температура, което запазва хранителните вещества и аромата му непокътнати.
  • Босилекът е една от най-използваните билки в италианската кухня, известен със свежия си и ароматен вкус, добавящ уникален аромат към ястията.

Предложения за сервиране и комбиниране

Брускетите с домати и балсамов оцет са чудесно предястие, което лесно може да се комбинира с различни ястия и напитки.

За по-богато плато, съчетавайте брускетите със сирена и маслини – това подчертава средиземноморския им характер. Прошутото или други деликатесни меса добавят класически италиански привкус, който е както елегантен, така и вкусен.

Ако сервирате брускетите с салати и супи, опитайте с лека салата от рукола, пармезан и орехи. Томатената супа или минестроне са също отличен избор, особено през студените дни. За допълнителен италиански акцент добавете салата с моцарела и босилек, която допълва вкусовете на доматите и зехтина в брускетите.

По отношение на напитките, сухо бяло вино като Пино Гриджо или Совиньон Блан ще подчертае свежестта на доматите и босилека. За по-празнична атмосфера, чаша просеко или шампанско е идеален избор. Ако предпочитате безалкохолни напитки, студена лимонада с мента или освежаващ билков чай се съчетават чудесно с леко киселия вкус на балсамовия оцет и доматите.

За основно ястие, брускетите могат да бъдат чудесно предястие. Сервирайте ги преди паста с морски дарове или песто, за да запазите италианската тема на менюто, или преди ризото с пармезан или гъби. Те се комбинират отлично и с печено пиле или риба на скара, подправени леко, за да не доминират над свежестта на брускетите.

брускети
италианска кухня
домати
балсамов оцет
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
225
Мазнини 10г
Въглехидрати 27г
Фибри 3г
Захари 5г
Протеин 8г