Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Греяно вино (Vin Brulé)

Кухня: Италиянска
Традиционна топла напитка, ароматизирана с подправки и цитрусови кори.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
Изображение на Греяно вино (Vin Brulé) метална тенджера, поставена върху дървена повърхност. В заден план, на фон от раздробено дърво, е поставена малка черна купа, пълна с череши. Кадърът е допълнително оживен от наличието на лен на дъното на сцената, придаващ рустик атмосфера.
Стъпки
01
Изсипете
Изсипете захарта в тенджера и добавете звездовиден анасон, карамфил и плодове хвойна.
02
Добавете
Добавете канелени пръчици, настъргано индийско орехче и кори от портокал.
03
Добавете
Добавете кори от лимон и изсипете червеното вино.
04
Разбъркайте
Разбъркайте добре и сложете да се вари. Изчакайте да кипне и след това оставете на слаб огън за около 30 минути.
05
Наслаждавайте се
Филтрирайте напитката, за да премахнете подправките и корите. Наслаждавайте се на греяното вино горещо!
  • Продукти

Често задавани въпроси

Традиционно греяно вино се приготвя с червено вино, което придава богат цвят и вкус. Въпреки това, някои хора експериментират с бяло вино за по-лек и свеж вариант, макар че това ще промени оригиналния вкус.

Можете да използвате други зимни подправки като кардамон или джинджифил, които ще добавят уникална нотка към вкуса на напитката или да опитате с готови миксове за греяно вино.

Идеален е дълбок съд с капак, изработен от устойчив материал като неръждаема стомана, който ще поддържа равномерната температура по време на готвене.

Да, можете да замените червеното вино с червен гроздов сок и да последвате същата процедура, за да получите безалкохолен вариант на напитката.

Повече за тази рецепта

Греяното вино, известно като Vin Brulé, е популярна топла напитка в северноиталианските и централноевропейските области. Това е изтънчена напитка с червено вино, ароматизирана с подправки и кори от цитруси, която се сервира гореща и е идеална за студените зимни дни.

Изображение на Греяно вино (Vin Brulé) метална тенджера, поставена върху дървена повърхност. В заден план, на фон от раздробено дърво, е поставена малка черна купа, пълна с череши. Кадърът е допълнително оживен от наличието на лен на дъното на сцената, придаващ рустик атмосфера.

Съвети

  • Ако искате греяното вино да е с по-слабо алкохолно съдържание, просто го кипете за по-дълго време, около 20 минути.
  • За по-интензивен цитрусов аромат, може да добавите цели резени портокал и лимон към напитката, а не само корите.
  • Използвайте висококачествени подправки - свежите подправки ще придадат по-интензивен аромат.
  • Сервирайте напитката веднага след прецеждане, за да запазите топлината и аромата.

Вариации

  • За по-различен вкус, можете да добавите кардамон или джинджифил към греяното вино.
  • Вместо с корите, опитайте с цял портокал или лимон, нарязани на резени, за по-нежна цитрусова нотка.
  • Добавете няколко парченца ябълка, за да придадете на напитката леко плодово усещане.

Интересни факти за съставките

  • Виното е основен компонент в тази рецепта и различните региони използват различни видове червено вино.
  • Звездният анасон е подправка, която придава леко сладък и анасонов аромат - използва се в много зимни напитки.
  • Сокът от портокал и лимон добавя свежест и лекота, като същевременно допринася за характерния вкус на греяното вино.

Греяното вино ще създаде уютна атмосфера във вашия дом през зимните месеци. Съчетайте го с печени кестени или ябълков щрудел за пълно удоволствие и уют.

греяно вино
vin brulé
червено вино
подправки
зимна напитка
цитрусови кори
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
200
Мазнини 0г
Въглехидрати 20г
Фибри 0г
Захари 20г
Протеин 0г
Рецепта за Греяно Вино (Vin Brulé)