Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Лесни канелени рулца

Кухня: Интернационална
Канелените рулца са сладки приготвени от пухкаво тесто, с прекрасен аромат на канела. Популярни като закуска или десерт и често се сервират с глазура или крем.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
125 мин
Цена
ЕВТИНО
Близък план на плътно подредени свежи канелени рула, изпечени до златисто кафяво. Рулцата са покрити с обилно количество канелена захар, която се лъщи под светлината, носейки аромат на топъл десерт.
Стъпки
01
Разбъркайте
Разбъркайте брашното, захарта и солта в голяма купа. Оставете настрана.
02
Смесете
Смесете млякото и маслото в термоустойчива купа. Загрейте, докато масло се разтопи и сместа стане топла (около 43°C). Разтворете маята в сместа. Изсипете в сухите съставки, добавете яйцето и замесете меко тесто.
03
Месете
Прехвърлете тестото на леко набрашнена повърхност. Месете за 3-5 минути, докато стане гладко. Поставете в леко намазнена купа. Оставете да почине 10 минути.
04
Разточете
След 10 минути разточете тестото на правоъгълник и го намажете с мекото масло. Смесете захарта с канелата и разпределете върху тестото. Навийте и нарежете на 10-12 парчета. Подредете в намазнена тава.
05
Покрийте
Покрийте тестото и оставете да втасва за 60-90 минути, или докато удвои обема си
06
Печете
Загрейте фурната на 190°C. Печете 24-27 минути. Извадете и ги оставете, докато приготвяте глазурата.
07
Пригответе крема
Смесете крема сирене, масло, пудра захар и ванилия, бъркайте докато сместа стане гладка. Нанесете върху топлите рулца.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Препоръчва се използването на инстантна мая, тъй като тя втасва тестото по-бързо. В случай, че имате само суха мая, можете да я използвате, но ще отнеме малко повече време.

Да, можете да замените пълномасленото мляко с нискомаслено или растително мляко. Все пак, за най-добър вкус е препоръчително да се използва пълномаслено мляко.

Освен глазурата с крема сирена от рецептата, може да използвате глазура с кафе или ванилова глазура. За глазурата с кафе смесете пудра захар, ванилия и сварено кафе. За ванилова глазура използвайте мляко вместо кафе.

Остатъците от глазирани или неглазирани рулца трябва да бъдат прибрани в херметически затворен съд или увити в пластмасово фолио. Могат да се съхраняват на стайна температура до два дни или в хладилника до пет дни.

Повече за тази рецепта

Тези лесни канелени рулца са идеални за начинаещи в печенето с мая, тъй като изискват само едно втасване. Може да изберете различни видове глазура – от класическа с крема сирене до аромати като кафе или ванилия.

Близък план на плътно подредени свежи канелени рула, изпечени до златисто кафяво. Рулцата са покрити с обилно количество канелена захар, която се лъщи под светлината, носейки аромат на топъл десерт.

Съвети

  • Използвайте инстантна мая за по-бързо втасване. Ако използвате активна мая, просто ще трябва да оставите тестото да втасва за по-дълго време.
  • Измервайте точно съставките, особено брашното. Препоръчително е да го пресеете.
  • Ако тестото е твърде лепкаво, добавете малко повече брашно по време на месенето.
  • Когато точите тестото, се уверете, че повърхността е добре поръсена с брашно, за да не залепване.

Вариации

  • Използвайте кафява захар за богат и наситен вкус.
  • Заменете обикновеното прясно мляко с бадемово мляко за по-сочен и мек вкус на тестото.
  • За веган вариант, заменете маслото с растително масло и използвайте растително мляко.
  • Добавете орехи или стафиди в пълнежа за допълнителен вкус.
  • Завършете рулцата с кафе глазура за по-интензивен аромат или с ванилова глазура за по-нежен вкус.

Интересни факти за съставките

  • Канелата е популярна подправка, известна с антиоксидантните си свойства и способността си да регулира кръвната захар.
  • Маята е жива съставка, която помага на тестото да втасва, бухвайки благодарение на въглеродния диоксид, който създава.
  • Крема сиренето е с високо съдържание на мазнини, което придава гладка и кремообразна текстура на глазурата.
  • Брашното е основна част от печивата и определя структурата и текстурата на финалния продукт.
  • Захарта, в допълнение към сладостта, помага за карамелизацията на коричката и стимулира процеса на втасване при тестото.

Канелените рулца са вкусен и ароматен десерт, който може да бъде приготвен лесно вкъщи с малко време и усилия. Те са идеални за закуска, десерт или просто като сладка закуска за споделяне с приятели и семейство.

канелени рулца
домашно тесто
крема сирене
мая
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 120г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 12г
Въглехидрати 40г
Фибри 2г
Захари 18г
Протеин 5г