Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Мраморен кекс

(1)
25
Кухня: Интернационална
Мраморен кекс с ефектни шоколадови и ванилови завъртулки, идеален за закуска или следобедна закуска.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
70 мин
Цена
ЕВТИНО
Разрязан Мраморен кекс, подреден върху тъмна каменна дъска на мраморен фон. Няколко парчета хляб показват впечатляващите спираловидни модели на плънката, а до тях е разпръсната малко кафява захар.
Стъпки
01
Нарежете
Нарежете омекналото масло на парчета и го поставете заедно със захарта в купата на миксера.
02
Разбийте
Добавете щипка сол и семената от ваниловата шушулка и разбийте до получаване на бяла и пухкава смес.
03
Постепенно добавяйте
Постепенно добавяйте яйцата, като продължавате да разбивате, докато сместа стане гладка и без бучки.
04
Пресейте
В отделна купа пресейте брашното и бакпулвера и ги смесете.
05
Продължете да разбивате
Добавяйте постепенно към миксера сместа от брашно и бакпулвер, продължавайки да разбивате.
06
Добавете
Накрая, добавете млякото на тънка струя и бъркайте докато се поеме напълно от сместа.
07
Разделете
Разделете сместа на две равни части, като добавите останалото брашно към едната и какао на прах с останалото мляко към другата.
08
Изсипете
Изсипете съответно двата вида смес в два различни поша.
09
Поставете
След това поставете 2-тa поша в трети по-голям, който може да събере и двата.
10
Разпределете
Разпределете двуцветната смес в концентрични и зигзагообразни кръгове в намазнена и набрашнена форма за кейк.
11
Печете
Печете в предварително загрята фурна на 170°C за 55-60 минути.
12
Оставете
След изпичане, оставете мраморния кейк да изстине и поръсете с пудра захар по желание.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да разпределите двата цвята на тестото с лъжици, като след това с вилица направите спираловидни движения отгоре надолу за постигане на мраморния ефект.

Ако повърхността на сладкиша започне да изгаря, покрийте я с алуминиево фолио, за да предотвратите потъмняване, докато продължавате да го печете.

Можете да добавите малко повече захар към основната смес, така ще направите кекса по-сладък.

Можете да използвате обикновено брашно, като обаче внимавате с количеството, тъй като различните видове брашна имат различни свойства и може да се наложи лека промяна на количествата.

Повече за тази рецепта

Мраморният кекс е съчетание от изкуство и кулинария, което комбинира шоколадова и ванилова смес за уникален външен вид и вкус.

Разрязан Мраморен кекс, подреден върху тъмна каменна дъска на мраморен фон. Няколко парчета хляб показват впечатляващите спираловидни модели на плънката, а до тях е разпръсната малко кафява захар.

Съвети

  • Съставките трябва да са на стайна температура, за да се смесят равномерно .
  • Разбърквайте яйцата постепенно, за да избегнете образуването на бучки.
  • Проверявайте тестото с клечка за зъби, за да се уверите, че е добре изпечено.
  • Ако използвате кухненски робот, уверете се, че бъркалките са правилно поставени и смесват равномерно.

Вариации

  • Можете да добавите настъргана лимонова корс в светлото тесто.
  • Вместо какао, използвайте разтопен черен шоколад за по-интензивен шоколадов вкус.
  • Добавете малко ром или ликьор по избор за допълнителен аромат.
  • Използвайте ядки или захаросани плодове за текстура и разнообразие.

Интересни факти за съставките

  • Брашно тип 00 е идеално за печива като кексове заради фината си текстура.
  • Ваниловата шушулка осигурява натурален и интензивен аромат, който се отличава от синтетичната ванилия.
  • Какаото е богато на антиоксиданти и подобрява настроението.
  • Маслото добавя богатство и влажност на кекса, правейки го мек и пухкав.

Готовият мраморен кекс е подходящ за съхранение до три-четири дни под стъклен капак.

мраморен кейк
рецепта за кейк
шоколадов кейк
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
10 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
350
Мазнини 15г
Въглехидрати 50г
Фибри 2г
Захари 30г
Протеин 5г