Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Лесни мъфини с мътеница

Кухня: Американска
Лесни и бързи мъфини с мътеница, идеални за закуска или следобедна закуска.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
28 мин
Цена
ЕВТИНО
Изображение на множество златисти мъфини в бели хартиени формички, подредени плътно един до друг. Всеки мъфин има леко изпъкнала, пореста повърхност със златисто-жълт цвят, изглеждащ апетитно и свежо изпечен.
Стъпки
01
Комбинирайте
В средно голяма купа комбинирайте брашното, бакпулвера, солта и захарта.
02
Разбъркайте
В малка купа разбъркайте растителното масло, ванилията, яйцето и мътеницата.
03
Добавете
Добавете течните съставки към сухите и бързо разбъркайте, като внимавате да не премесите.
04
Напълнете формите
Напълнете всяка форма за мъфини до две трети от обема ѝ с тесто.
05
Печете
Печете на 200°C за 20 минути или докато са готови.
06
Оставете да изстинат
Оставете мъфините да изстинат във формата за около 10 минути, след което ги извадете от формичката и сервирайте с масло.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Слънчогледовото олио може да се замени с разтопено краве масло или кокосово масло като алтернативи.

След като мъфините бъдат охладени напълно, могат да се съхраняват за 2-3 дни в херметически затворен контейнер на стайна температура.

Да, мъфините могат да бъдат замразени. Поставете ги в торбички за замразяване и съхранявайте във фризера до 3 месеца.

Можете да добавите плодове като боровинки или малини, като ги добавите в тестото непосредствено преди да го изсипете във формите за мъфини.

За по-сладки мъфини, можете да увеличите количеството захар в рецептата или да поръсите мъфините със захар преди печене.

Повече за тази рецепта

Мъфините са забавни и лесни за приготвяне, а децата могат да помогнат с разбъркването и наливане на сместа във формичките. Тази рецепта е изключително проста, а съставките се намират лесно в повечето домакинства.

Изображение на множество златисти мъфини в бели хартиени формички, подредени плътно един до друг. Всеки мъфин има леко изпъкнала, пореста повърхност със златисто-жълт цвят, изглеждащ апетитно и свежо изпечен.

Съвети

  • Използвайте заместител на мътеницата, ако не разполагате с такава: 1 чаша прясно мляко + 1 супена лъжица лимонов сок или оцет.
  • За да замените бакпулвера, смесете 1 чаена лъжичка сода бикарбонат с 2 чаени лъжички крем тартар.
  • Купувайте бакпулвер в малки количества, ако не печете често, тъй като с времето губи своята ефективност.
  • Ако мъфините полепнат за формите, използвайте нож с масло, за да обиколите краищата им и ги извадите.
  • Млякото в рецептата може да бъде заменено със соево мляко, ако предпочитате вариант без лактоза.

Вариации

  • Добавете 1/2 чаша шоколадови парченца или шоколадов чипс за мъфини.
  • Смесете 1/2 чаша пресни или сушени плодове като боровинки или малини за плодови мъфини.
  • Можете да добавите ядки или семена, като например нарязани орехи или ленено семе, за допълнителна текстура.
  • Добавете 1 чаена лъжичка канела или друга любима подправка за ароматни мъфини.

Интересни факти за съставките

  • Мътеницата придава специална текстура и лекота на тестото, като често се използва за направа на пухкави печива.
  • Бакпулверът е комбинация от кисели и алкални съставки, които се активират при добавяне на течност, създавайки въздушни мехурчета в тестото.
  • Ванилията е една от най-популярните подправки в сладкарството, тъй като придава вкус.
  • Брашното е отговорно за структурата на тестото, различните видове брашно (пшенично, ръжено, овесено) придават различни текстури и вкусове на мъфините.

Сервирайте мъфините с малко масло или с любимото си сладко за още по-вкусно изживяване.

мъфини
мътеница
лесна рецепта
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
12 Порции
Една порция 80г
Ст-ти за една порция
Калории
180
Мазнини 8г
Въглехидрати 24г
Фибри 1г
Захари 12г
Протеин 3г
Рецепта за Лесни Мъфини с Мътеница