Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Лесен Бананов Хляб

Кухня: Интернационална
Сладък бананов хляб е идеален за лесна закуска през уикенда.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
60 мин
Цена
ЕВТИНО
Нарязан на филийки бананов кекс, подреден на бяла чиния, поставена върху мраморна маса. Филийките са сочни и плътни с видими парчета банан. В десния ъгъл на изображението има тъмен нож с дървена дръжка.
Стъпки
01
Загрейте фурната
Загрейте фурната до 175 градуса C. Покрийте форма за хляб с размери 22 х 13 см с хартия за печене, оставяйки 5 см разстояние от всички страни.
02
Намачкайте и разбъркайте
Намачкайте 4 банана в голяма купа с вилица, докато сместа стане почти гладка (около 1 1/2 чаши). Добавете яйцата и 1/2 чаша кафява захар. Разбъркайте до хомогенност.
03
Добавете
Добавете брашното, содата и солта към банановата смес. Разбъркайте, докато съставките се смесят, като изстъргвате страните на купата при нужда.
04
Изсипете
Изсипете тестото в подготвената форма и разпределете равномерно.
05
Поръсете със захар
Поръсете равномерно останалата 1 супена лъжица кафява захар отгоре.
06
Печете
Печете около 50-55 минути в предварително загрятата фурна. Проверете дали хлябът е изпечен, като вкарате клечка за зъби в средата на хляба. Ако клечката е чиста или с много малко трохи, хлябът е готов. Оставете да се охлади в тавата за 15 минути.
07
Сервирайте
Извадете хляба от формата и нарежете, сервирайте топъл. Насладете се!
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да съчетаете бяла захар с малко меласа, за да постигнете подобен вкус и текстура.

Можете да добавите четвърт чаша кисело мляко или ябълково пюре към сместа, за да стане хлябът по-сочен.

Съхранявайте банановия хляб плътно опакован в стреч фолио или в херметическа кутия на стайна температура до 3 дни или в хладилник до 5 дни.

Да, можете да добавите нарязани орехи, пекани или бадеми към сместа преди изпичане, за допълнителен вкус и текстура.

Повече за тази рецепта

Този бананов хляб е идеален за онези случаи, когато ви се хапва нещо сладко, но нямате много време за готвене. Със сладки презрели банани и кафява захар, рецептата гарантира плътен вкус и чудесна коричка.

Нарязан на филийки бананов кекс, подреден на бяла чиния, поставена върху мраморна маса. Филийките са сочни и плътни с видими парчета банан. В десния ъгъл на изображението има тъмен нож с дървена дръжка.

Съвети

  • Използвайте презрели банани, за да получите максимална сладост и аромат в хляба.
  • Можете да използвате миксер, за да ускорите процеса на смесване, но бъдете внимателни да не обработите тестото прекалено много.
  • Ако нямате брашно с набухвател, можете да използвате обикновено брашно, като добавите към него 1 и 1/2 чаена лъжичка бакпулвер и 1/2 чаена лъжичка сол за всяка чаша брашно.

Вариации

  • Добавете в тестото нарязани орехи или шоколадови парченца за допълнителен вкус и текстура.
  • Можете да добавите малко канела или ванилия, за да засилите аромата на банановия хляб.
  • Заменете кафявата захар с кокосова захар за леко различен вкус и по-здравословен вариант.

Интересни факти за съставките

  • Бананите са богати на калий и могат да помогнат за поддържане на нормално кръвно налягане.
  • Кафявата захар съдържа моласи, които й придават леко карамелен вкус в сравнение с обикновената бяла захар.
  • Брашното с набухвател, както подсказва и името му съдържа вече вложен набухвател, което го прави идеално за бързи хлябове и тестени изделия.

Този **бананов хляб ** е перфектен начин да оползотворите презрелите банани вкъщи. Чудесен е както за закуска, така и за следобедно хапване.

банани
хляб
бърза рецепта
сладкиш
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
12 Порции
Една порция 80г
Ст-ти за една порция
Калории
195
Мазнини 8г
Въглехидрати 30г
Фибри 2г
Захари 15г
Протеин 3г