Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Сос Маринара

(0)
25
Кухня: Италиянска
Нищо не надминава прясно направен сос маринара. Плюс това се приготвя лесно, само с 5 прости съставки!
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
30 мин
Цена
ЕВТИНО
Тенджера с доматен сос, напълнена с червено, пюрирано доматено месо с добавени нарязани зелени билки. В соса е забодена дървена лъжица. Тенджерата стои на бял мраморен плот.
Стъпки
01
Запържете
Загрейте зехтина в средно голям съд на средено-висока температура. Добавете лука и запържете за 3-4 минути. Добавете чесъна и запържете за още 30 секунди.
02
Сгответе соса
Добавете нарязаните домати, солта и мащерката. (Не добавяйте босилек, защото ще се пресготви). След като доматите започнат да завират, намалете температурата и оставете да къкрят за 20-25 минути или докато сосът леко се сгъсти.
03
Добавете босилек
Свалете соса от котлона, добавете босилека и се насладете.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Да, можете да използвате сушени билки, но количеството трябва да бъде намалено, защото сухите билки са по-концентрирани. Препоръчително е да използвате около 1/3 от количеството на пресните билки.

Ако сосът е твърде гъст, можете да добавите малко вода или зеленчуков бульон, докато достигнете желаната консистенция. Разбъркайте добре, за да се смеси равномерно.

Повече за тази рецепта

Много е искусително и лесно да вземем буркан доматен сос от магазина сега когато има най-различни готови сосове, но направеният сос вкъщи наистина прави разлика. Вкусът е просто по-свеж и по-истински.

Тенджера с доматен сос, напълнена с червено, пюрирано доматено месо с добавени нарязани зелени билки. В соса е забодена дървена лъжица. Тенджерата стои на бял мраморен плот.

С какво се яде Сос Маринара?

  • Като сос за Паста Налейте върху вашата любима паста и поръсете с настърган пармезан.

  • За Пица Използвайте като основен сос за домашна пица.

  • Като дип Сервирайте с пресни зеленчуци или хрупкав хляб.

  • С месо или риба Използвайте като сос за разнообразни месни или рибни ястия.

Полезни факти за съставките

  1. Доматите - Доматите са отличен източник на витамин C, калий и антиоксиданти като ликопен, който има свойства за борба с рака и сърдечните заболявания.

  2. Лукът - Лукът съдържа високи нива на фитонутриенти и антиоксиданти, които помагат за поддържане на здравествието на сърдечно-съдовата система и имунната система.

  3. Чесънът - Чесънът има антибактериални и антивирусни свойства и се смята, че подпомага намаляване на кръвното налягане и холестерола.

  4. Мащерката - Мащерката е богата на витамини и антиоксиданти, както и на съединения с антибактериални и антивирусни свойства.

  5. Босилекът - Босилекът съдържа етерични масла и антиоксиданти, които имат противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Сега вече знаете как да си правите домашен сос маринара с лесни стъпки и само няколко съставки.

Няколко Съвета

  1. Използвайте пресни съставки - Винаги е най-добре да използвате пресни домати, лук, чесън, мащерка и босилек, ако имате възможност. Това ще подобри вкуса и аромата на соса.

  2. Правилно нарязване - Когато нарязвате лука и чесъна, опитайте се да го направите на много финни парчета. Това ще позволи на вкусовете да се съчетаят по-добре и да създадат неповторим аромат.

  3. Не прегаряйте чесъна - Чесънът се запържва много бързо и може да придаде горчив вкус, ако прегори. Запържете го само за около 30 секунди, докато постигне леко златист цвят.

  4. Опитайте различни видове домати - Можете да експериментирате с различни видове домати за различни текстури и вкусове. Някои видове може да са по-сладки, докато други - по-кисели.

  5. Дълго готвене на ниска температура - Позволете на соса да се готви бавно на ниска температура. Това ще подобри соса и ще съчетае всички аромати по оптимален начин.

Вариации

  1. Пикантен сос маринара - Добавете малко люспи от червен пипер или пикантен лют сос за допълнителен пикантен вкус.

  2. Маринара с морски дарове - За по-екзотичен вкус, добавете малко морски дарове като скариди или миди към соса.

  3. Зеленчуков сос маринара - За вегетарианска версия, добавете нарязани зеленчуци като червена чушка, тиквички или патладжан.

  4. Кремообразен сос маринара - Добавете малко сметана или крема сирене за по-кремообразна консистенция.

  5. Веган вариант - Използвайте веган алтернативи на маслото и заменете сиренето с хранителна мая за веган версия на сос маринара.

сос маринара
домашен сос маринара
италиански сос маринара
рецепта за сос маринара
най-добър сос маринара
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 125г
Ст-ти за една порция
Калории
80
Мазнини 3г
Въглехидрати 12г
Фибри 2г
Захари 4г
Протеин 2г