Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез

(1)
25
Кухня: Американска
Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез за изискана и вкусна закуска.
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
Бела чиния с две яйца Бенедикт, покрити с изобилно количество жълт сос холандез и украсени с копър. Ястията са поднесени върху препечени английски мъфини и изглеждат апетитно с капки сос, които се стичат по страните.
Стъпки
01
Разтопете
Разтопете маслото в малка касерола. В отделна купа разбийте жълтъците с лимонов сок, сметана, сол и пипер.
02
Добавете
Добавете малка лъжичка от топлото разтопено масло към яйчната смес и разбъркайте добре. Продължете да добавяте лъжички масло, като разбърквате постоянно.
03
Гответе
Когато маслото е напълно смесено, върнете сместа в касеролата. Гответе на слаб огън, за около 20-30 секунди, като разбърквате непрекъснато. Отдръпнете от огъня и оставете да се сгъсти.
04
Подгответе водата
Напълнете средна тенджера с около 1,5 мл вода. Доведете до кипене, след което намалете температурата, докато достигне леко завиране.
05
Добавете
Счупете яйцето в малка чаша или купичка и внимателно го спуснете във водата.
06
Гответе
Гответе яйцето в завиращата вода за 3-5 минути в зависимост от желаната твърдост на жълтъка. Извадете яйцето с решетъчна лъжица.
07
Запържете
Докато яйцето се готви, сложете резените бекон в голям тиган и ги запържете на средно висока температура за около 1 минута от всяка страна.
08
Изпечете
Изпечете хлебчето. Върху всяка препечена половинка сложете резен(и) бекон, после поширано яйце и накрая сос Холандез.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Ако нямате бекон, можете да използвате шунка или прошуто по ваш избор, но вкусът може да бъде малко по-различен.

Ако сосът холандез стане твърде гъст, можете да добавите още малко сметана и да разбъркате, за да го разредите.

Водата трябва да е на съвсем леки мехурчета, което означава, че трябва само да къкри, а не да ври интензивно.

Повече за тази рецепта

Яйца Бенедикт са класическа закуска, която включва препечено хлебче, резен бекон, поширано яйце и традиционния сос Холандез, приготвен у дома. Може да пропуснете бекона за вегетарянска версия.

Бела чиния с две яйца Бенедикт, покрити с изобилно количество жълт сос холандез и украсени с копър. Ястията са поднесени върху препечени английски мъфини и изглеждат апетитно с капки сос, които се стичат по страните.

Съвети

  • Добавяйте разтопеното масло към жълтъците на малки порции и разбърквайте непрекъснато. Така ще постигнете гладка и кремообразна консистенция, без да се получи отделяне на маслото.
  • При поширането на яйцето загрейте водата на средна температура (около 80-85°C), така че да не кипи, а да е на прага на кипене. Това ще предотврати разпадането на белтъка.
  • Ако сосът стане твърде гъст, може да добавите малко топла вода, за да го разредите до желаната консистенция.

Вариации

  • За повече разнообразие, вместо бекон, можете да използвате пушена сьомга или задушен спанак.
  • Можете да добавите тънък резен авокадо върху хлебчетата за допълнителен вкус.
  • За лека пикантност, добавете малко кайенски пипер към соса Холандез.

Интересни факти за съставките

  • Сосът Холандез е един от петте класически френски соса и се състои от масло, яйчни жълтъци и лимонов сок.
  • Поширането на яйца е техника, която позволява запазване на текстурата и влажността на яйчния жълтък.
  • Хлебчетата трябва да са кръгли с пухкава текстура отвътре и хрупкава коричка отвън, за да бъдат идеални за съчетаване с яйца и сос.

Тази рецепта за Яйца Бенедикт с домашен сос Холандез ще направи вашата закуска специална и запомняща се.

Яйца Бенедикт
Холандез сос
закуска
американска кухня
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
2 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
350
Мазнини 25г
Въглехидрати 10г
Фибри 1г
Захари 2г
Протеин 15г