Босилеково песто

img
От Елена Талин
1.12.2024 г.
10 мин

В Италия правенето на домашно песто е нещо съвсем нормално и естествено. Преди да започнем с рецептата, искам да подчертая, че домашното босилеково песто е в пъти по-вкусно от което и да е купено от магазина песто.

Босилеково песто

Пестото не е просто сос за паста

То e универсално и може да се добавя към много ястия. Пестото може да бъде чудесен дип за хляб или зеленчуци, както и добавка към сандвичи или бургери за допълнителна доза вкус. Може да се използва като марината за пиле или риба, да се добави върху пица или като топинг за печени картофи и зеленчуци.

Съвети за най-доброто песто

  • Избор на зехтин: Важно е да използвате висококачествен зехтин, защото той придава важен нюанс на пестото. Препоръчва се зехтин екстра върджин.
  • Тостиране на ядките: Тостирайте суровите ядки на среден огън за 5 минути, за да добавите дълбочина и аромат на пестото.
  • Пресен босилек: Изберете босилек, който е свеж и зелен без следи на увяхване. Младите листа на босилека са особено ароматни.
  • Настържете сами сиренето: Не използвайте в готови настъргани форми на пармезан, тъй като те съдържат добавки и не са толкова ароматни. Инвестирайте в качествено сирене като Пармигиано Реджано или Пекорино Романо и го настържете сами.

Вариации на Рецептата

  • Веган Песто: Можете да направите пестото веган, като просто премахнете сиренето. Суровите кашу ядки добавят необходимата кремообразност.
  • Различни Ядки: В случай че нямате кедрови ядки, можете да използвате орехи, бадеми или шам-фъстък.
  • Цитрусов Твист: Вместо лимонов сок можете да използвате малко кора от лимон или портокал за освежаващ вкус.
  • Допълнителни Зеленчуци: Добавете малко спанак или рукола за по-наситен зелен цвят и допълнителни хранителни вещества.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Босилеково песто

Босилеково песто

Босилековото песто е най-лесното и изискано допълнение за вашите ястия.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 10 мин
ПОРЦИИ: 10
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
5

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Запечете боровите ядки и кашуто на тиган за 5 минути на средно-слаб огън, като ги разбърквате внимателно. След това ги поставете в хаванче или блендер.

Стъпка 2

Добавете останалите съставки за пестото и разбийте до гладка и кремообразна текстура.

Класическата рецепта с босилек, кедрови ядки, чесън, зехтин и пармезан, позната днес като "Песто алла Дженовезе", произхожда от италианския регион Лигурия и е популяризирана през XIX век. Тази рецепта е неразделна част от италианската кухня и се радва на световна популярност.

Често задавани въпроси

1. Могат ли суровите ядки да се заменят с нещо друго в рецепта за базиликов песто?

В рецептата се използват сурови кедровите ядки и кашу, но можете да експериментирате с други видове сурови ядки, като орехи или бадеми, както ви е по вкуса.

2. Може ли босилковото песто да се съхранява замразено?

Да, можете да замразите базиликовото песто. Изсипете остатъците в силиконова форма за лед и замразете, след което прехвърлете кубчетата в контейнер за съхранение. Така ще се съхранява до 3 месеца.

3. Мога ли да направя веган босилково песто?

Да, можете да пропуснете сиренето изцяло за веган версия. Кашуто в рецептата придава необходимата кремообразност, така че вкусът няма да липсва, дори без сирене.

Интересни и Полезни Факти за Съставките

  • Босилек: Босилекът е богат на витамини A, C и K, както и на минерали като магнезий, калций и желязо. Той също така има антиоксидантни свойства и може да помогне за намаляване на възпаления.
  • Зехтин екстра върджин: Този зехтин е богат на полезни мастни киселини и има противовъзпалителни характеристики. Той също е добър източник на витамин E и K.
  • Кедрови ядки: Те са богати на магнезий, желязо и цинк, които са важни за здравето на костите и имунната система. Съдържат и здравословни мазнини.
  • Кашу: Суровите кашу ядки са отличен източник на здравословни мазнини, протеини и витамини от група B, които подкрепят нервната система.
  • Чесън: Чесънът има мощни антибактериални и антимикробни свойства. Допринася за укрепването на имунната система и има сърдечно-съдови ползи.
  • Пармезан: Това сирене е богато на калций, протеини и комплексни витамини. Съдържа и пробиотици, полезни за храносмилателната система.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин