Пико де Гайо

img
От Малина Георгиева
1.12.2024 г.
15 мин

Пико де Гайо е автентична мексиканска салса на парчета, която трябва винаги да се сервира прясна. Лесна е за приготвяне с шепа прости съставки – домати, лук, кориандър, халапеньо, сок от лайм и сол.

Пико де Гайо

Съвети

  • Нарежете ръчно съставките на ситно, за да се усети всяка съставка на всяка хапка.
  • Оставете пикото да престои поне 15 минути преди сервиране, за да се смесят вкусовете.
  • Използвайте пресни съставки за най-добри резултати.
  • Ако искате вкусът да не е толкова остър, използвайте по-малко количество чили или променете вида чили.
  • За по-гладка текстура, може да използвате ситно ренде за нарязване на доматите и лука.

Вариации

  • Добавете авокадо за кремообразност.
  • Използвайте различни видове лук като зелен или червен за промяна във вкуса.
  • Заменете халапеньото с друг вид люти чушки за различен вкус и ниво на пикантност.
  • Направете пикото по-цитрусово, като добавите допълнително сок от лимон или настъргана лимонова кора.

Интересни факти за съставките

  • Доматите са богати на ликопен, антиоксидант, който е полезен за сърцето.
  • Лаймът съдържа високо количество витамин C, което подпомага имунната система.
  • Кориандърът е известен със своите противовъзпалителни свойства.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Пико де Гайо

Пико де Гайо

Лесна, прясна и автентична мексиканска салса.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 15 мин
ПОРЦИИ: 6
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Нарежете и смесете всички съставки в купа. Разбъркайте добре.

Стъпка 2

Изчакайте 15 минути, за да се смесат вкусовете.

Стъпка 3

Сервирайте с тортила чипс и се насладете.

Името Пико де Гайо означава „клюн на петел“ на испански, въпреки че никой не е сигурен за точния му произход.

Често задавани въпроси

1. Как мога да направя пико де гайо по-малко люто?

Ако искате по-малко люто пико де гайо, можете да използвате по-малко количество чили пипер или да замените суровото чили с по-малко лютив вид, като например обикновен зелен пипер.

2. Какви алтернативи може да използвам, ако не харесвам кориандър?

Ако не обичате кориандър, можете да го замените с друга свежа билка, като магданоз. Това ще промени малко вкуса на рецептата, но пак ще бъде свежо и ароматно.

3. Мога ли да замразя пико де гайо?

Пико де гайо не е препоръчително да се замразява, защото замразяването води до промяна в текстурата и може да направи салсата водниста след размразяване. Най-добре е да се консумира прясно.

Насладете се на тази свежа и автентична мексиканска салса, която е един превъзходен начин да добавите текстура и вкус към вашите ястия.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин