Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Бърза и лесна канелена захар

Кухня: Интернационална
Смесете захар и канела за домашна канелена захар.
Веган
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
2 мин
Цена
ЕВТИНО
Стъклен буркан с кафява захар, заобиколен от клечки канела и дървена лъжичка на светло сив фон.
Стъпки
01
Комбинирайте
Комбинирайте 1/2 чаша захар с 1 супена лъжица канела в малка купа и разбъркайте добре.
02
Изсипете
Изсипете в малък буркан с капачка или в друг контейнер с капак, или в плик за съхранение на храни.
03
Насладете се
Използвайте по желание. Насладете се.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Сместа от канела и захар може да се ползва за поръсване върху пай, напитки, овесени ядки или нарязани ябълки, за да им придаде сладка канелена нотка.

Истинската канела, позната като Цейлонска, има мек и сладък вкус, докато касия канела, по-често срещана и по-евтина, има по-интензивен вкус и е обикновено тази, използвана в домашната кухня.

Може да се добавят допълнителни подправки като индийско орехче или кардамон, да се увеличи количеството на канела за по-интензивен вкус.

Повече за тази рецепта

След като видите колко лесно е да направите канелена захар вкъщи, ще се запитате защо досега сте я купували от магазина. Като много други неща, е по-изгодно да я приготвите сами.

Стъклен буркан с кафява захар, заобиколен от клечки канела и дървена лъжичка на светло сив фон.

Съвети

  • Използвайте суха чаша с капак или херметически затворена торбичка за храна, за да съхранявате готовата канелена захар и да предотвратите навлажняване.
  • Ако използвате бутилка за подправки, се уверете, че е добре измита и суха.
  • За по-фина текстура можете да смесите съставките с блендер или миксер.

Вариации

  • За по-богат вкус можете да добавите други подправки като индийско орехче или кардамон.
  • Заменете бялата захар с кафява.
  • Смесете канелена захар с нарязани орехи или пекани за по-хрупкав топинг.
  • За по-интензивен канелен вкус добавете 2 супени лъжици канела, вместо 1.

Интересни факти за съставките

  • Канелата се извлича от кората на растения от род Cinnamomum и съществува в няколко вида, като най-често срещаната е касия.
  • Цейлонската канела, наричана още "истинска канела", притежава по-сладък и фин аромат в сравнение с останалите видове.
  • Канелата е една от най-старите подправки, използвани в кулинарията и медицината.
  • Захарта е една от основните съставки, които добавят сладост и текстура в десертите.

Съхранявайте канелената захар в плътно затворен съд и я използвайте, когато ви трябва нотка сладост и аромат.

канелена захар
домашна
подправки
лесно
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
12 Порции
Една порция 15г
Ст-ти за една порция
Калории
50
Мазнини 0г
Въглехидрати 13г
Фибри 0г
Захари 12г
Протеин 0г
Как да направим домашна канелена захар