Apetit
Кухня: Американска
Тиквеният пай е класически американски десерт, който съчетава сладката мекота на тиквата с аромата на подправки, създавайки неустоима комбинация от вкусове.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
130 мин
Цена
ЕВТИНО
Парче пай с ярко оранжева пълнеж от тиква на бяла чиния, украсено с голяма бучка шлаг на върха, поставено на бяла маса с лека текстура. Фонът е едноцветен и меко осветен.
Стъпки
01
Пригответе тиквата
Почистете тиквата и я нарежете на едри парчета. Задушете я докато омекне, след което я оставете да изстине напълно.
02
Блендирайте
Прехвърлете тиквата в блендер и направете гладко пюре.
03
Разбийте
В купа разбийте яйцата с гранулираната захар с ръчна бъркалка.
04
Добавете
Добавете кафявата захар, канелата и индийското орехче.
05
Изсипете
Изсипете кондензираното мляко, а след това и тиквеното пюре.
06
Оставете
Покрийте с фолио и оставете плънката да почива в хладилник поне 1 час.
07
Пригответе основата
През това време пригответе основата. Смесете брашното със захарта и солта.
08
Добавете
Добавете студеното масло и работете с пръстите си, докато стане ронливо.
09
Прибавете
Постепенно прибавете студената вода и яйцето.
10
Омесете
Омесете до хомогенна смес, завийте във фолио и оставете да почива в хладилник около час.
11
Разточете тестото
Разточете тестото върху набрашнен плот с диаметър малко по-голям от тавичката.
12
Премахнете
Премахнете излишното тесто.
13
Поставете
Поставете формата върху тава преди да излеете плънката.
14
Печете
Печете в предварително загрята статична фурна на 180°C за около 55 минути.
15
Сервирайте
Охладете, извадете от формата и сервирайте с бита сметана.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Ако нямате индийско орехче и канела, можете да използвате подправки като джинджифил, карамфил и бахар, с които да подчертаете вкуса на тиквата.

Вместо сладкарска сметана можете да използвате крем шантили или дори маскарпоне, леко подсладено с пудра захар.

Да, тиквеният пай може да се направи предварително и да се замрази. Увийте го добре в алуминиево фолио и го съхранявайте във фризера до един месец. Размразете го в хладилника преди сервиране.

Повече за тази рецепта

Ако желаете да внесете част от Америка на трапезата си, този типичен десерт е точният избор.

Парче пай с ярко оранжева пълнеж от тиква на бяла чиния, украсено с голяма бучка шлаг на върха, поставено на бяла маса с лека текстура. Фонът е едноцветен и меко осветен.

Съвети

  • Използвайте студено масло, за да приготвите по-пухкав блат за пай.
  • Оставете блата да почива в хладилника, за да се избегне свиване по време на печене.
  • Използвайте блендер, за да приготвите гладко и кремообразно тиквено пюре.
  • Поставете формата за печене върху тава, за да предотвратите евентуално разливане на сместа за пълнежа при прехвърляне в печката.
  • Оставете сместа за пълнежа в хладилника за поне 1 час, за да се отпусне и да се абсорбира излишната пяна от битите яйца.

Вариации

  • Заместете кондензираното мляко с кокосово мляко за по-тропически вкус.
  • Добавете настъргана кора от портокал за свежест и цитрусова нотка.
  • Вместо класическата комбинация от подправки, опитайте със смляна канела, джинджифил и кардамон за по-екзотичен вкус.
  • За по-хрупкав вариант на основата, използвайте смес от пълнозърнесто брашно или овесени ядки.
  • Замразени или глазирани орехи могат да се добавят като украса преди сервиране, те ще придадат допълнителен хрупкав елемент.

Интересни факти за съставките

  • Тиквата е богата на витамин А, който е полезен за зрението и имунната система.
  • Брашното тип 00 се използва често в сладкарството заради фината си текстура и способността да създаде пухкава и деликатна основа.
  • Канелата и индийското орехче са традиционни подправки в много десерти през есенно-зимния сезон и добавят топлина и аромат.
  • Кондензираното мляко придава на крема плътност и сладост, което го прави перфектен за десерти, които трябва да запазят своята текстура и вкус за по-дълго време..
  • Кафявата захар придава на крема карамелен нюанс, който обогатява и задълбочава вкусовия профил на пая.

Вашият тиквен пай е готов и може да се съхранява в хладилник до 2-3 дни.

тиквен пай
Ден на благодарността
подправки
сладко
десерт
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
12 Порции
Една порция 133г
Ст-ти за една порция
Калории
323
Мазнини 10г
Въглехидрати 46г
Фибри 2г
Захари 19г
Протеин 4г