Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Кремообразно ризото с тиквички и бяло вино

Кухня: Италиянска
Опитайте луксозна Италия вкъщи! Кремообразно ризото с тиквички е неустоима комбинация от сочен зеленчук и ароматен ориз. Лесно за приготвяне, впечатляващо за хапване!
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
Перфектно приготвено ризото с кремообразна текстура, наситен вкус на пармезан и деликатен аромат на пресни билки. Всяка хапка разкрива нежния баланс между кадифената консистенция на ориза арборио, лекото ухание на босилек и свежия вкус на черен пипер.
Стъпки
01
Пригответе бульона
Започнете със зеленчуковия бульон. Сложете на котлона тенджера с чисти, необелени и нарязани сезонни зеленчуци. Посолете, добавете зърна черен пипер и оставете да заври. Ако не ви се прави бульон он нулата, може да използвате кубче.
02
Карамелизирайте лука
Междувременно почистете и нарежете на ситно лука. Изсипете малко олио в тигана и добавете лука. Гответе на слаб огън за около десет минути, като бъркате често: това ще помогне лукът да се карамелизира. Ако дъното изсъхне, добавете съвсем малко горещ бульон.
03
Добавете ориза
Увеличете котлона и изсипете ориза, като го оставите да се запържи за няколко минути, докато бъркате непрекъснато и се уверите, че зърната не загорят. Веднага щом оризът придобие по-светъл цвят, добавете бялото вино и гответе докато се редуцира.
04
Варете
Оставете алкохола да се изпари напълно, след което добавете няколко черпака къпящ бульон. Запомнете, че ризотото не трябва да се бърка много, а бульонът трябва да се добавя на порции, преди оризът да го е поел напълно.
05
Подгответе тиквичките
Междувременно нарежете вече измитите и подсушени тиквички и ги настържете с едро ренде. По средата на готвенето добавете тиквичките в ризотото, разбъркайте и продължете да готвите.
06
Добавете Пармезана
Спрете котлона и добавете листата от мента, черния пипер на вкус, след това студеното от хладилника масло и настърганото сирене Пармезан. Разбъркайте и добавете съвсем малко бульон, за да коригирате консистенцията, ако е необходимо. Оставете да почине за няколко минути, със затворен капак, след което сервирайте вашето ризото с тиквички.
  • Продукти

Повече за тази рецепта

Тиквичките са едни от най-гъвкавите и обичани зеленчуци. А ризотото едно от изискано но много лесно за приготвяне ястие.

Днес ви представям кремообразно и много апетитно ризото!

Това не е просто рецепта, а премиум преживяване. Всяка хапка е като малка екскурзия до сърцето на Италия. Ще впечатлите гостите си или ще зарадвате себе си с гурме вечеря у дома.

Перфектно приготвено ризото с кремообразна текстура, наситен вкус на пармезан и деликатен аромат на пресни билки. Всяка хапка разкрива нежния баланс между кадифената консистенция на ориза арборио, лекото ухание на босилек и свежия вкус на черен пипер.

Ризотото с тиквички може да се съхранява няколко дни в хладилник, въпреки че ще загуби своята консистенция.

СЪВЕТИ

Ризотото с тиквички, което ви представям, е наистина деликатно. Най-добре е да използвате перфектно твърди биологични тиквички, тъй като те са били откъснати съвсем скоро и нямат горчив вкус.

Ако искате да придадете на вашето ризото допълнителен ароматен нюанс, можете да бланширате настърганите или нарязани на дребно тиквички в началото на приготвянето заедно с лука. След това просто запържете ориза в празен тиган и след няколко минути добавете тиквичките и лука!

Ризото с тиквички
Италианско ризото
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
450
Мазнини 15г
Въглехидрати 65г
Фибри 4г
Захари 5г
Протеин 12г