Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Ризото с тиквички и скаморца

Кухня: Италиянска
Опитайте това ризото с тиквички и скаморца! Кремообразният ориз, пушеният аромат на сиренето и свежестта на тиквичките се съчетават в едно неустоимо ястие, което се приготвя за по-малко от 30 минути.
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
25 мин
Цена
ЕВТИНО
Фино италианско ризото, приготвено с крехки тиквички, ароматен пармезан и свеж магданоз. Всяка хапка предлага балансиран вкус между нежната кремообразност на ориза арборио и леката свежест на зеленчуците.
Стъпки
01
Подгответе
Пригответе зеленчуковия бульон и го запазете топъл. Нарежете на тънко зеления лук, а тиквичките нарежете на четири по дължина, след това на триъгълници.
02
Запържете лука
Загрейте малко зехтин в тиган, добавете зеления лук и запържете за няколко минути.
03
Запържете ориза
Добавете ориза и го запържете за още няколко минути, като бъркате непрекъснато.
04
Добавете тиквичките
Добавете тиквичките и солта. Постепенно добавяйте горещия бульон, по една черпак наведнъж, като изчакате да се абсорбира напълно, преди да добавите още.
05
Добавете подправки
Нарежете на ситно скаморцата. След като оризът е сварен и кремообразен, свалете от котлона и добавете черен пипер и ситно нарязан магданоз.
06
Добавете скаморцата
Добавете скаморцата и разбъркайте, докато сместа стане гъста. Сервирайте в чинии и полейте с малко зехтин. Поднесете веднага.
  • Продукти

Повече за тази рецепта

Ризотото с тиквички е кремообразно и деликатно първо ястие, идеално за приготвяне и сервиране през пролетта. За да го направя още по-апетитно, добавих скаморца! Просто и с наситен вкус, благодарение на опушения аромат на скаморцата, то е чудесно за споделяне с приятели и семейство.

Може да се комбинира и с второ ястие, което е също толкова лесно за приготвяне, като пуешко руло или картофена омлет, за тези, които предпочитат вегетариански опции. С ризотото със скаморца и тиквички малко количество е достатъчно, за да направите вашето меню специално.

Какво е Скаморца?

Сиренето скаморца (scamorza) е вкусно италианско сирене, което принадлежи към семейството на "pasta filata" - сирена с издърпваща се текстура, подобно на моцарелата. Произвежда се най-често от краве мляко, но може да се намери и смес с овче мляко. Скаморцата се отличава със своята характерна форма на круша, която получава благодарение на специалното вързване по време на производството.

Фино италианско ризото, приготвено с крехки тиквички, ароматен пармезан и свеж магданоз. Всяка хапка предлага балансиран вкус между нежната кремообразност на ориза арборио и леката свежест на зеленчуците.

Съхранение:

Ризотото със скаморца и тиквички може да се съхранява в хладилник до 3 дни. Замразяването не e препоръчително.

Съвети:

  • За по-богато ястие, можете да добавите малко нарязана шунка.
  • За по-ароматна версия, заменете магданоза с мента и добавете половин чаена лъжичка куркума.
Италианско ризото
Бързо ризото
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
450
Мазнини 15г
Въглехидрати 65г
Фибри 4г
Захари 5г
Протеин 12г
Ароматно ризото със скаморца и тиквички - Премиум рецепта