Apetit
Кухня: Латиноамериканска
Това невероятно гуакамоле е не само лесно, но и супер удобно за много ястия.
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
40 мин
Цена
ЕВТИНО
Крупен план на домашно приготвена гуакамоле с резени зелени люти чушки отгоре, наситено зелена със зърнаста текстура и видими парчета червен домат и зелени билки. Поръсена е със солените кристали сол.
Стъпки
01
Смачкайте
Смачкайте авокадото в средно голяма купа. Нарежете на ситно лука, доматите и чесъна.
02
Разбъркайте
Добавете лука, домата и чесъна и разбъркайте.
03
Подправете
Подправете с лимонов сок, сол и пипер.
04
Охладете
Покрийте и охладете гуакамолето за 30 минути, за да се смесят вкусовете.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да добавите малко лют сос или нарязана на ситно люта чушка, за да направите гуакамолето по-пикантно.

Можете да използвате червен лук за по-сладък и мек вкус или зелен лук за по-свеж аромат на гуакамолето.

Използването на свеж сок от лимон или лайм помага да се предотврати потъмняването на авокадото, тъй като киселинността на сока действа като антиоксидант.

Да, може да се приготви предварително и да се съхранява в хладилник до два дни, като се постави в херметически контейнер и се покрие с тънък слой вода или сок от лимон или лайм.

За по-интересен вкус и текстура, можете да добавите пресен кориандър, нарязан на ситно.

Повече за тази рецепта

Това лесно гуакамоле е прекалено вкусно, за да е истина! Перфектно е като предястие поднесено с тортила чипс или като добавка към всякакви ястия честно казано. Много често го слагам в оризови купи, сандвичи и дори като гарнитура на яйца или картофи.

Крупен план на домашно приготвена гуакамоле с резени зелени люти чушки отгоре, наситено зелена със зърнаста текстура и видими парчета червен домат и зелени билки. Поръсена е със солените кристали сол.

Съвети

  • За да узрее по-бързо авокадото, можете да го поставите заедно с узрели банани в хартиена торбичка.
  • Използвайте вилица вместо пасатор за да намачкате авокадото, така ще запазите кремообразната му текстура.
  • Оставете гуакамолето в хладилника поне за 30 минути преди сервиране.
  • За да предотвратите окисляване, добавете 1-2 чаени лъжички сок от лимон или лайм преди да го приберете.

Вариации

  • Добавете прясно нарязан кориандър за допълнителен аромат и свежест.
  • За по-пикантен вкус, можете да нарежете чушка халапеньо или добавите малко чили сос.
  • За по-гладка текстура, можете да добавите малко кисело мляко или заквасена сметана.
  • Ако искате да го направите по-сладко и екзотично, добавете кубчета манго или ананас .

Интересни факти за съставките

  • Авокадото съдържа здравословни мазнини, които са полезни за сърцето и подпомагат усвояването на други нутриенти.
  • Сока от лайм не само добавя вкус, но и предпазва авокадото от окисляване, като запазва свежия му цвят.
  • Чесънът е известен със своите антибактериални и антивирусни свойства.
  • Доматите съдържат ликопен, мощен антиоксидант, който има различни ползи за здравето.

Предложения за сервиране и комбиниране

Гуакамолето е многофункционално и може да се сервира по различни начини.

  • Класически с тортиля чипс.
  • Като топинг за тако, бурито или начос.
  • Като гарнитура за печено месо или риба.

Също така може да го комбиниране с други дипове или например може да направите плато с Хумус и сирена.

гуакамоле
лесно
бързо
рецепта
авокадо
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
6 Порции
Една порция 80г
Ст-ти за една порция
Калории
133
Мазнини 12г
Въглехидрати 8г
Фибри 5г
Захари 1г
Протеин 3г
Лесно и бързо Гуакамоле