Apetit
Кухня: Френска
Типична за Френската Ривиера, свежа и много хранителна салата Нисоаз.
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
27 мин
Цена
ЕВТИНО
Ярко оформена порция салата Нисоаз в синя порцеланова чиния. Салатата включва сварени бобови стръкчета, резени свежи краставици, чери домати, срязани на половина, репички, маслини, артишок, сварени филийки картофи и варени яйца, нарязани наполовина. Подредено е върху мраморна повърхност до лимони и малка стъклена чаша с дресинг за салата.
Стъпки
01
Сварете яйцата
За да направите салата Нисоаз, първо подгответе твърдо сварени яйца: поставете яйцата в съд с вода и ги сварете за 7 минути, след което ги охладете.
02
Почистете
Почистете и нарежете на тънки колелца пресния лук. Нарежете чери доматите на четвъртинки.
03
Нарежете
Нарежете аншоата на парчета. След охлаждане на яйцата, ги обелете и нарежете на четвъртинки.
04
Добавете
Измийте марулята и я нарежете на ръка в голяма купа, добавете обезкостените маслини и чери доматите.
05
Овкусете
Добавете пресния лук, прецедената риба тон и аншоата, като накрая овкусите със зехтин, сол и черен пипер.
06
Разбъркайте и сервирайте
Разбъркайте добре всичко и накрая добавете сварените яйца. Салата Нисоаз е готова за сервиране!
  • Продукти

Често задавани въпроси

Ако предпочитате салатата без риба, можете да пропуснете аншоата и тона, и да добавите повече пресни зеленчуци като краставици и репички.

Можете да добавите сурови зелени и жълти чушки, бакла или салатни репички за по-богат вкус и разнообразие в текстурата.

Не овкусената салата Нисоаз може да се съхранява в хладилника за 1-2 дни, запазвайки свежестта си.

Повече за тази рецепта

Салата Нисоаз е свежа и пълна с хранителни вещества, идеална за обедно хапване. Характеризира се с комбинация от твърдо сварени яйца, домати, аншоа, риба тон и маслини.

Ярко оформена порция салата Нисоаз в синя порцеланова чиния. Салатата включва сварени бобови стръкчета, резени свежи краставици, чери домати, срязани на половина, репички, маслини, артишок, сварени филийки картофи и варени яйца, нарязани наполовина. Подредено е върху мраморна повърхност до лимони и малка стъклена чаша с дресинг за салата.

Съвети

  • За по-бързо охлаждане на яйцата, след сваряване ги поставете в купа със студена вода или лед.
  • Използвайте ръце за накъсване на салатата вместо нож, за да запазите свежестта на листата.
  • Внимавайте при рязането на чери доматите, за да не изтече сокът им и да останат сочни и ароматни.
  • За по-добър вкус, използвайте пресни и качествени продукти, особено що се отнася до зехтина и рибните съставки.
  • При поднасяне на салатата, за допълнителен аромат добавете пресни билки като босилек или магданоз.

Вариации

  • Може да добавите сварени картофи и зелен фасул, за по-различен вариант на салата.
  • Ако не обичате аншоа, може да ги замените с каперси, които придават по-лек вкус.
  • Добавете нарязана сурова чушка (зелена или жълта) за свежест и хрупкавост.
  • За по-мек вкус, заменете лука с червен лук или босилекова паста.
  • Може да добавите варени моркови или ряпа за допълнителен цвят и текстура.

Интересни факти за съставките

  • Яйцата са отличен източник на висококачествен белтък и важни витамини като B12 и D.
  • Чери доматите не само добавят сладък вкус, но също така са богати на антиоксиданти като ликопен.
  • Аншоа са изключително богати на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърдечносъдовата система.
  • Рибата тон е добър източник на протеини и витамин D, но е важно да се консумира умерено поради съдържанието на живак.
  • Лукът съдържа съединения, които могат да подпомогнат имунитета и здравето на сърдечно-съдовата система.

Салатата Нисоаз е лесна и бърза за приготвяне, а същевременно изключително вкусна и подходяща за лятното време.

Нишоаз салата
френска салата
лятна салата
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 20г
Въглехидрати 20г
Фибри 5г
Захари 6г
Протеин 15г