Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Пълнени чушки с кус-кус

(1)
25
Кухня: Средиземноморска
Време е да опитате този уникално вкусен средиземноморски пълнеж от кус-кус!
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
95 мин
Цена
ЕВТИНО
Цветни червени и жълти чушки, изкусно пълнени с ароматен кускус, печени зеленчуци и свежи билки, поднесени върху стилна тюркоазена чиния. Тази здравословна и вкусна рецепта е перфектна за лек обяд или вечеря, съчетаваща хрупкавостта на печените чушки.
Стъпки
01
Подгответе
Подготовка на чушките. Измийте чушките и отрежете горната им част. Запазете капачетата за по-късно. Извадете семките от вътрешността с помощта на нож, като внимавате да не повредите чушките. Направете това за всички чушки. Поставете ги върху тава, покрита с хартия за печене, леко посолете вътрешността и добавете малко зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25 минути. Подготовка на плънката. Докато чушките се пекат, отрежете дръжките от капачетата на чушките и ги нарежете на малки парченца. Поставете ги в купа и ги оставете настрана. Нарежете лука на тънки филийки и го поставете в друга купа.
02
Задушете
Измийте добре чери доматите и ги разрежете наполовина. В тиган загрейте 3 супени лъжици зехтин и добавете шалота. Задушете го леко, след което добавете нарязаните капачета от чушките и чери доматите. Посолете на вкус и гответе на среден огън за около 15 минути, като разбърквате от време на време.
03
Добавете кус-куса
Загрейте зеленчуковия бульон, който трябва да бъде в същото количество като кус-куса. Когато заври, добавете кус-куса, разбъркайте и покрийте с капак. Оставете да престои няколко минути, докато кус-кусът абсорбира цялата течност. Разрохкайте кус-куса с вилица и добавете задушените зеленчуци, нарязаната на кубчета фета и обезкостените маслини, отцедени от олиото.
04
Печете
Добавете кедровите ядки и накъсаните на ръка листа босилек към сместа с кус-кус. Разбъркайте добре. Извадете изпечените чушки от фурната и ги напълнете с плънката, като я натъпчете добре. Поставете пълнените чушки обратно върху тавата, добавете малко зехтин отгоре и печете в предварително загрята фурна на 180°C за още 25 минути.
05
Сервирайте
Извадете чушките от фурната и сервирайте топли.
  • Продукти

Повече за тази рецепта

Пълнените чушки са класическо българско ястие, което е любимо на мнозина. Те са вкусни, засищащи и могат да се приготвят по много различни начини. В тази рецепта ще ви покажа как да приготвите пълнени чушки с кус-кус, една средиземноморска варияция, която е не само вкусна, но и много здравословна.

Кус-кусът е чудесен източник на фибри и протеини, а чушките са богати на витамини и минерали. Това ястие е перфектно за обяд или вечеря и може да се сервира с кисело мляко, салата или друго по ваш вкус.

Пълнените чушки с кус-кус могат да се съхраняват в хладилник за един ден.

Ако нямате време да приготвите бульон, можете да използвате вода, към която да добавите щипка сол и малко зехтин за по-добро разрохкване на кус-куса.

Кус-Кус
средиземноморска кухня
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 10г
Въглехидрати 35г
Фибри 5г
Захари 6г
Протеин 7г
Пълнени чушки с Кус-Кус: Лесна и вкусна рецепта