Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Баба Гануш

Кухня: Средиземноморска
Вкусния кремообразен и опушен дип от печен патладжан - идеален за свежи зеленчуци или намазан на хляб.
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
Купа от Баба Гануш с размазан жълтък на средата, поръсен с черен пипер и червен пипер. Ястието е украсено с нарязан магданоз и поднесено в сивкава керамична купа на мраморна повърхност, с няколко листа магданоз разпръснати около купата.
Стъпки
01
Печете патладжаните
Включете газовия котлон на средновисока температура и поставете патладжаните над пламъка. Завъртайте ги с щипки на всеки 3-4 минути, печете около 15 минути, докато кожата стане дълбоко обгоряла и патладжанът започне да се вдлъбва.
02
Задушете патладжаните
Поставете изпечените патладжани в голяма купа и покрийте с найлоново фолио. Оставете да се задушат и охладят за 15 минути, за да се отцеди излишната течност.
03
Нарежете
Разрежете патладжаните на половина по дължина и извадете месото върху дъска за рязане. Наситнете патладжаните, за да разбиете по-фиброзните части.
04
Смесете всички съставки
Поставете нарязаните патладжани в голяма купа за смесване и използвайте вилица за намачкване. Добавете тахан, лимонов сок, зехтин, чесън и сол. Разбъркайте до равномерна смес с леко груба текстура.
05
Гарнирайте
Прехвърлете готовия Баба Гануш в малка купа и гарнирайте с нарязан магданоз и няколко капки зехтин.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да използвате метода с грила на фурна за да постигнете печене, макар и с по-слабо опушен вкус.

Зехтинът придава специфичен аромат и консистенция на баба гануш, но можете да използвате и слънчогледово олио като алтернатива.

Абсолютно! Можете да експериментирате с кимион, пушен червен пипер или кориандър, за да добавите различни нюанси към ястието.

Можете да съхранявате баба гануш в хладилника до 4 дни в херметически затворен контейнер. Важно е все пак да проверявате преди консумация.

Повече за тази рецепта

Баба Гануш е класически дип от Близкия Изток и Източното Средиземноморие, често сервиран заедно с хумус, със завладяващ опушен вкус. Тази рецепта е лесна за приготвяне на скара или на газов котлон.

Купа от Баба Гануш с размазан жълтък на средата, поръсен с черен пипер и червен пипер. Ястието е украсено с нарязан магданоз и поднесено в сивкава керамична купа на мраморна повърхност, с няколко листа магданоз разпръснати около купата.

Съвети

  • Изберете правилния патладжан: Малките патладжани обикновено имат по-малко семена и затова са по-малко горчиви.
  • Изпечете патладжаните на открит огън: Това придава най-автентичния и опушен вкус. Ако нямате грил, използвайте газов котлон.
  • Оставете патладжаните да се задушават: След изпичането, поставете ги в голяма купа и покрийте с пластмасово фолио. Това ще позволи на патладжаните да се изпекат по-добре и ще увеличи опушения вкус.

Вариации на рецептата

  • Добавете гръцко кисело мляко: За по-кремообразна текстура и леко кисел вкус можете да добавите 2 супени лъжици гръцко кисело мляко.
  • Овкусете с пушена червена пиперка: Ако не можете да постигнете достатъчно опушен вкус, добавете пушена червена пиперка.
  • Пикантна версия: Добавете щипка люспи от чили за пикантна нотка.
  • Различни зелени подправки: Вместо магданоз, опитайте с кориандър или мента за различен ароматен акцент.

Интересни факти за съставките

  1. Патладжани: Богати на антиоксиданти като насунин, патладжаните спомагат за защитата на мозъчните клетки. Те също така съдържат много фибри, което ги прави полезни за храносмилателната система.
  2. Тахан: Таханът е източник на здравословни мазнини и протеини, както и на витамин Е, който е мощен антиоксидант.
  3. Зехтин: Зехтинът увеличава добрия холестерол (HDL) и намалява възпаленията в тялото, благодарение на съдържанието на мононенаситени мастни киселини и антиоксиданти.
  4. Чесън: Чесънът има антибактериални и антивирусни свойства, което го прави полезен за имунната система.
  5. Лимонов сок: Богат на витамин C, лимоновият сок повишава имунитета и помага на организма да усвоява по-добре желязото от растителни храни.
баба гануш
рецепта за баба гануш
как да приготвим баба гануш
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 120г
Ст-ти за една порция
Калории
170
Мазнини 13г
Въглехидрати 16г
Фибри 8г
Захари 5г
Протеин 3г