Френски тост, или още Пържени филийки

img
От Елена Талин
10.02.2025 г.
20 мин

Каква е разликата между Френч тост и Пържени филийки?

Разликата е само в сместа, естествено и хляба варира(по скоро спрямо това в коя държава се намирате). Сместа за Френският тост е разбити яйца, мляко, и често ванилия и канела, докато българските пържени филийки са малко по-прости. Те се правят само с яйца. Пържените филии често се сервират със сирене, и са по-добрият избор за солени или неутрални на вкус вариации. Докато френският тост има по-богат сладък вкус, благодарение на добавките в яйчената смес и е по-подходящи за сладки закуски.

Класически френски тост със златиста коричка, гарниран с топящо се масло и обилно залят с кленов сироп, поднесен в бяла чиния. Вдъхновяваща закуска, допълнена с купичка свежи горски плодове като малини, боровинки и къпини за допълнителен вкус и свежест.

С какъв вид хляб да приготвим френски тост?

Независимо от избора, е важно хлябът да бъде леко стар, за да абсорбира по-добре сместа и да не се разпада при готвене. За приготвянето на френски тост може да се използва почти всякакъв вид хляб, но някои видове са по-подходящи от други.

  • Класическият избор е бял хляб, който абсорбира добре яйчената смес и става мек и пухкав при готвене.
  • Бриошът, с богатото си съдържание на масло, придава на френския тост допълнителна мекота и аромат.
  • За по-здравословен вариант, може да използвате пълнозърнест хляб, който добавя фибри и хранителни вещества.

С какво да се яде френският тост?

Френският тост е изключително универсален и може да се сервира с разнообразни допълнения. Класическият избор e кленов сироп и масло, аз лично предпочитам мед. Плодовете като ягоди, боровинки или банани добавят свежест и витамини. ко предпочитате солено, опитайте с бекон или шунка. Също така много добре му върви и сиренето. Общо взето тоста е една база с която може да се комбинират всякякви неща.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Класически френски тост със златиста коричка, гарниран с топящо се масло и обилно залят с кленов сироп, поднесен в бяла чиния. Вдъхновяваща закуска, допълнена с купичка свежи горски плодове като малини, боровинки и къпини за допълнителен вкус и свежест.
(16)

Френски тост, или още Пържени филийки

Пухкав хляб с яйца, пен пердю или френски тост - това класическо ястие за закуска има много имена и също толкова много варианти за гарниране.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 20 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Френски
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
30

Продукти

по желание
3
50мл
по желание
по желание
за сервиране

Инструкции

Стъпка 1

Разбийте заедно яйцата, млякото, ванилията и канелата. Поставете филиите бриош в един слой в плитка чиния и залейте с яйчената смес. Оставете да се напои за 2-3 минути, след което внимателно обърнете филиите и ги оставете да се напоят за още 2 минути.

Стъпка 2

Загрейте 1 супена лъжица от растителното олио и маслото в тиган с незалепващо покритие на среден огън, докато маслото започне да се пени.

Внимателно извадете 2 филии от напоения бриош от чинията и ги поставете в тигана.

Пържете за по 3 минути от всяка страна, докато станат златисти и хрупкави.

След това ги поставете върху решетка, поставена върху тава за печене в предварително загрята фурна, за да се запазят топли, докато изпържите останалите филии.

Стъпка 3

Сервирайте (поръсени с пудра захар, ако желаете) и гарнирани с пресни плодове.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 10г
Въглехидрати 30г
Фибри 1г
Захари 5г
Протеин 8г

Защо Френч?

 

Докато французите със сигурност се наслаждават на техния pain perdu ("загубен хляб"), подобно ястие, произходът на French toast може да се проследи до Древен Рим! Римляните са потапяли хляб в смес от мляко и яйца, дори са го пържили.

 

През вековете рецептата пътува и се развива из цяла Европа, като в крайна сметка попада на американските брегове с френските колонизатори през 17 век. Тук вероятно е повлияно от английските "бедни рицари", ястие, приготвено с стар хляб. Името "French toast" възможно е да се е появило благодарение на реномето на французите за изящна кухня.

Често задавани въпроси

1. Може ли да се използва всякакъв вид хляб за френски тост?

Да, можете да приготвите френски тост с различни видове хляб. Бял хляб и бриош са популярни избори поради меката си структура и защото абсорбират добре яйчената смес.

2. Как да предотвратим френският тост да стане мокър?

Използвайте леко изсъхнал хляб и не накисвайте хляба в яйчената смес твърде дълго.

3. Как да съхраняваме Френския Тост?

Оставете остатъците от френския тост да изстинат напълно, след което ги поставете в херметически затворен контейнер. Съхранявайте ги в хладилника за около един до три дни.

4. Може ли да се замразява Френския Тост?

Да, може да замразите голяма партида френски тост за до три месеца. Когато искате да го ядете, просто го сложете върху тава за печене и печете на 190°C, докато се затопли и напълно се изпече, около 8-12 минути.

Вариации и идеи за Френски Тост

 

1. Френски Тост с Плодове и Ядки Сервирайте френския тост със свежи плодове като ягоди, боровинки или банани и поръсете с нарязани ядки като бадеми или орехи. Добавете мед или кленов сироп за допълнителна сладост.

2. Шоколадов Френски Тост Намажете филиите с шоколадов крем преди да ги потопите в яйчената смес. След изпичане, поръсете с пудра захар и добавете няколко парченца шоколад за декорация.

3. Френски тост с ябълки и канела Запържете нарязани ябълки с малко масло, канела и захар докато омекнат. Използвайте тези карамелизирани ябълки като топинг за френския тост.

4. Френски тост с кисело мляко и мед Сервирайте френския тост с кисело мляко и мед за здравословна и свежа закуска. Можете да добавите и малко гранола.

5. Френски тост с кокосово мляко Заменете кравето мляко с кокосово за тропически вкус. Добавете малко настърган кокос в яйчената смес за допълнителна текстура и аромат.

6. Пълнозърнест френски тост с мед и канела Използвайте пълнозърнест хляб и добавете повече канела в яйчената смес. След изпичане, полейте с мед и поръсете с още канела.

7. Френски тост със сладко Намажете филиите с любимото ви сладко или мармалад преди да ги потопите в яйчената смес. След изпичане, поръсете с пудра захар и сервирайте.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
250

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин