Apetit
Кухня: Интернационална
Лесно за приготвяне вкусно допълнение към хляба, рибата и стековете.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
5 мин
Цена
ЕВТИНО
Стъклен съд с готова ароматизирана разядка от сирене или чесново масло, поднесена с препечен хляб. Отзад се виждат стръкчета зелена магданоз и чесън на фона на светъл плат.
Стъпки
01
Разбийте
С миксер разбийте омекналото масло докато стане гладко.
02
Добавете
Добавете чесъна и разбъркайте, докато се смесят, около 1 минута.
03
Съхранявайте
Ако ползвате магданоз, разбъркайте го в сместа. Използвайте веднага или завийте стегнато и съхранявайте в хладилник.
  • Продукти

Често задавани въпроси

За да придадете по-ароматен вкус на чесновото масло, можете да използвате повече чесън или да добавите допълнителни подправки като розмарин или мащерка.

Да, можете да използвате веган масло или маргарин вместо обикновено масло за да направите веган версия на чесновото масло.

Да, чесновото масло може да се използва като марината за месо или зеленчуци, като се оставят продуктите да престоят в него за няколко часа преди готвене.

Повече за тази рецепта

Чесънът и маслото са една перфектната комбинация, която е супер универсална. Тази съвършена смес е основна съставка в чесновия хляб, също така е чудесно допълнение към морски дарове, стекове, зеленчуци, паста и още много други ястия.

Стъклен съд с готова ароматизирана разядка от сирене или чесново масло, поднесена с препечен хляб. Отзад се виждат стръкчета зелена магданоз и чесън на фона на светъл плат.

Съвети

  • Използвайте висококачествено солено масло за по-добър вкус на чесновото масло.
  • Ако имате само несолено масло, добавете няколко щипки сол.
  • Оставете маслото да достигне стайна температура преди смесване.
  • Свежият чесън придава най-добър вкус, така че използвайте пресен.
  • Съхранявайте чесновото масло в херметически съд, за да не абсорбира миризми от хладилника.

Вариации

  • Печено чесново масло: Заменете суровия чесън в рецептата с половин глава печен чесън (4 до 6 скилидки).
  • Чесново масло с магданоз: Добавете 1/4 до 1/2 чаша нарязан свеж магданоз към чесновото масло.
  • Лимонено, чесново и магданозено масло: Смесете чесновото масло с 1/3 чаша нарязан свеж магданоз и 2 супени лъжици свеж лимонов сок.
  • Масло със зехтин: Заменете 4 супени лъжици масло с 2 супени лъжици масло и 2 супени лъжици екстра-върджин зехтин.

Интересни факти за съставките

  • Чесънът е познат още от древността със своите медицински и кулинарни свойства и се счита за суперхрана.
  • Маслото е основен източник на наситени мазнини и може да бъде приготвено и от различни видове мляко.
  • Магданозът не само добавя свежест и цвят на ястията, но също така е богат на витамин К и витамин С, което го прави полезен за здравето.
  • Чесновото масло е универсална подправка, която може да подчертае вкуса на почти всяко ястие.

Това чесново масло е лесно за приготвяне и може да превърне дори обикновен хляб в изискано кулинарно преживяване.

чесново масло
чеснов хляб
подправка
домашно масло
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 20г
Ст-ти за една порция
Калории
800
Мазнини 80г
Въглехидрати 4г
Фибри 0г
Захари 1г
Протеин 1г