Apetit
Кухня: Ориенталска
Фалафелите са вкусни топчета от нахут и билки, които са хрупкави отвън, но меки и пухкави отвътре.
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
55 мин
Цена
ЕВТИНО
Бяла керамична чиния със зелена салата, където се открояват три златисти фалафели, нарязани краставици, репички, червен лук и гранатови зърна, заедно с малка купичка сос и покривка с бели и сиви райета отстрани.
Стъпки
01
Пригответе нахута
Накиснете нахута за 8-12 часа, след което го отцедете и изплакнете.
02
Смесете
Смесете съставките в кухненски робот, без да ги блендирате напълно. Крайният резултат трябва да прилича на едър пясък.
03
Охладете
Охладете сместа в хладилника за 30 минути до един час.
04
Оформете
Оформете фалафелът на топчета или плоски дискове.
05
Сгответе
Пържете топчетата в дълбок съд с олио.
06
Сервирайте
Сервирайте веднага с таханов сос.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Ако сместа за фалафел все още е мокра след охлаждане, може да добавите още малко брашно от нахут преди да оформите топките.

Ако не харесвате кориандър, можете да използвате само магданоз или да замените с друга нежна билка.

За да избегнете разпадането на фалафела, уверете се, че сместа е правилно смляна. Ако е необходимо, пулсирайте още малко в кухненския робот или добавете вода, за да свържете съставките по-добре.

Повече за тази рецепта

Фалафелът е любимо ястие в Близкия Изток, познато със своята хрупкава коричка и мек пълнеж. Това веганско, вегетарианско и безглутеново ястие може да бъде добавяно към салати или като пълнеж в тортила питки.

Бяла керамична чиния със зелена салата, където се открояват три златисти фалафели, нарязани краставици, репички, червен лук и гранатови зърна, заедно с малка купичка сос и покривка с бели и сиви райета отстрани.

Съвети

Използвайте чопър за да нарежете** по-бързо** лука и зелените подправки. Ако сместа е твърде влажна, добавете още брашно от нахут, за да я стегнете. Ако фалафелите се разпадат при пържене, добавете малко лимонов сок или вода, за да подобрите спойката.

Вариации

  • Добавете към сместа ситно нарязан морков за малко цвят.
  • Ако не обичате сос тахини, можете да сервирате фалафелите с кисело мляко или домашно приготвен чеснов сос.
  • Можете да добавите различни подправки като кориандър или семена от копър, ако искате да разнообразите вкуса.
  • Използвайте печени тиквени семки вместо или заедно с нахутената смес.

Интересни факти за съставките

  • Нахутът е отличен източник на протеини, което го прави една от основните храни в средиземноморската диета.
  • Кимионът и кардамонът са ароматни подправки, често използвани в близкоизточната кухня. Те не само добавят вкус, но имат и антиоксидантни свойства.
  • Зелените чушки придават не само вкус, но и съдържат високи нива на витамин C, който е полезен за имунната система.
  • Магданозът е отличен източник на витамин K, който играе важна роля за нормалното кръвосъсирване и поддържането на здрави кости.

Поднесен с любим сос, свежа салата или в питка, фалафелът е не само вкусно, но и засищащо ястие, което със сигурност ще заеме място в менюто ви.

фалафел
рецепта за фалафел
как да приготвим фалафел
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 80г
Ст-ти за една порция
Калории
228
Мазнини 10г
Въглехидрати 24г
Фибри 6г
Захари 2г
Протеин 8г