Apetit
Кухня: Френска
Перфектната френска класика за елегантна закуска или обяд.
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
30 мин
Цена
ЕВТИНО
Изображение на крок Мадам: Топли филии с намазано кафяво масло, поставени една върху друга, със слоеве от кашкавал и шунка и покрити с печено око с жълтък в центъра, поръсено със зелен лук.
Стъпки
01
Разтопете маслото
Разтопете 1 с.л. масло в средно голям съд на средна температура. Добавете брашното и гответе за 2 минути, като бъркате непрекъснато.
02
Добавете
Добавете млякото, 1/4 ч.л. сол и щипка индийско орехче и гответе, като бъркате, 3 до 4 минути, докато се сгъсти.
03
Разбъркайте сирената
Разбъркайте пармезана и половината от сиренето Грюер.
04
Подредете
Подредете две филии хляб на тава и намажете с дижонска горчица, ако желаете. Разпределете шунката върху двете филии хляб.
05
Пригответе
Нанесете малко от гъстия сос върху шунката, поръсете с останалото сирене Грюер и поставете друга филия хляб отгоре.
06
Намажете
Разтопете 4 с.л. масло в голям незалепващ тиган на средна температура. Намажете едната страна на сандвичите с малко от разтопеното масло.
07
Гответе
Поставете сандвичите в горещия тиган, с намаслената страна надолу, и намажете горната част с масло . Гответе 2 до 4 минути от всяка страна, докато станат златисти.
08
Печете
Извадете сандвичите, сложете ги върху тава и намажете с останалия сос. Поставете в печката на грил функция за около 2 минути, или докато започне да се запича.
09
Запържете яйцата
Разтопете оставените 2 с.л. масло в незалепващ тиган на средна температура, добавете яйцата и ги запържете, жълтъците трябва да останат течни.
10
Сервирайте
Извадете сандвичите и ги поставете в чинии, като върху всяка сложите по едно пържено яйце. Поръсете със сол и прясно смлян черен пипер на вкус и сервирайте незабавно.
  • Продукти

Често задавани въпроси

За по-гъст сос бешамел, увеличете количеството брашно или намалете количеството мляко. За по-течен сос, добавете още мляко, докато разбърквате.

Да, можете да замените Грюйер с кашкавал или сирене като Ементал или Чедър, които също се топят добре и ще добавят вкус и кремообразност към сандвича.

За перфектните пържени яйца с течен жълтък, покрийте тигана с капак и гответе на среден огън за 2-3 минути.

За по-здравословен вариант използвайте пълнозърнест хляб, намалете количеството масло и изберете нискомаслени варианти на сиренето и шунката.

Предварително можете да приготвите всички компоненти, с изключение на яйцето. Затоплете сандвича в гореща фурна преди сервиране и добавете прясно пържено яйце.

Повече за тази рецепта

Ще харесате тази рецепта за Крок-Мадам, защото е лесна за приготвяне и много вкусна. Представете си хрупкав хляб, разтопено сирене, шунка и яйце – всичко това в един сандвич. Това е идеалната бърза закуска или обяд, който изглежда впечатляващо, но не изисква много усилия. Перфектен е за моментите, когато ви се хапва нещо специално, без да прекарате часове в кухнята.

Изображение на крок Мадам: Топли филии с намазано кафяво масло, поставени една върху друга, със слоеве от кашкавал и шунка и покрити с печено око с жълтък в центъра, поръсено със зелен лук.

Съвети

  • Използвайте мек хляб, за да направите сандвича още по-нежен и вкусен
  • Бъдете внимателни с приготвянето на бешамела, за да не се получат бучки. Постоянното разбъркване е ключово.
  • Ако искате да запазите жълтъка на яйцето течен, наблюдавайте яйцата внимателно по време на пърженето.
  • За по-интензивен вкус използвайте добре узряло сирене Грюер.
  • Ако предпочитате по-леки вкусове, може да намалите количеството масло или да го замените с по-леко алтернативно масло.

Вариации

  • Използвайте комбинация от Дижонска горчица и майонеза за по-богат вкус и свежест.
  • Вместо шунка, можете да използвате пушена сьомга или тънко нарязано пилешко месо, което ще внесе разнообразие на вкуса.
  • За вегетарианска версия, заменете шунката с гъби или тиквички, запечени с малко зехтин и подправки.
  • Добавете пресен спанак или рукола в сандвича за допълнителна зеленина и свежест.

Интересни факти за съставките

  • Грюерът е швейцарско сирене с характерен орехов вкус, което се топи прекрасно, идеално за този тип сандвичи.
  • Бешамелът, използван в рецептата, е един от петте основни соса в класическата френска кухня.
  • Дижонската горчица е известна със своя остър, леко пикантен вкус и произлиза от Дижон, Франция, откъдето носи и името си.
  • Бриошът е традиционен френски хляб, прави се с яйца и масло и се отличава със своята сладост и масленост.

Крок-Мадам е лесен и вкусен сандвич, който можете да приготвите за закуска, обяд или бърза вечеря. Можете да го разнообразите, като добавите домати, авокадо или използвате различни видове сирена. Сервирайте го с малка салата или чаша пресен сок, за да направите ястието още по-завършено.

Крок-Мадам
сандвич
Бешамел
Грюер
френска кухня
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
500
Мазнини 30г
Въглехидрати 35г
Фибри 2г
Захари 4г
Протеин 20г