Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Най-лесният киш с кашкавал

(0)
25
Кухня: Френска
С хрупкава основа и ароматен пълнеж от кашкавал, този киш е перфектен за всеки повод!
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
55 мин
Цена
ЕВТИНО
Изображение на киш с кремообразна плънка, поръсен със зелени подправки, сервиран в бяла плитка тавичка. От пайта е изрязан един триъгълник, като се вижда влажната, богато оформена вътрешност с вкрапления от червени и зелени съставки.
Стъпки
01
Загрейте фурната
Съберете съставките. Включете фурната на 190 градуса.
02
Оформете тестото
Оставете бутер тестото за печене на стайна температура за 15 минути, след това внимателно разгънете в 22 см форма за пай, натиснете в дъното и по стените, оформете краищата.
03
Поръсете
Поръсете настърган кашкавал по дъното на кората за киша, оставете настрана.
04
Комбинирайте
В средно голяма купа комбинирайте яйца, мляко, сметана, брашно, сушен див лук, сол, и черен пипер и разбийте с телена бъркалка до получаване на гладка смес.
05
Изсипете
Изсипете внимателно яйчната смес върху кашкавала във формата за пай.
06
Печете
Печете киша 40 до 50 минути докато стане златистокафяв и се надигне. Оставете го да почине 5 минути преди да нарежете.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да използвате всякакви настъргани сирена, които предпочитате, като например чедър, швейцарско сирене, моцарела, пармезан или да комбинирате няколко вида сирена.

За по-здравословен киш можете да използвате обезмаслено мляко или нискомаслена сметана, или да добавите повече зеленчуци като спанак, зеле или домати. Може също така да редуцирате или замените част от сиренето с вегетарианско сирене.

Можете да съхранявате остатъчния киш в хладилника, покрит с фолио или в контейнер за храна, до три дни. За да го запазите по-дълго, можете да го замразите в херметичен контейнер или торба за замразяване до три месеца.

Да, можете да използвате пресни подправки вместо сушени. Подходящи са пресни магданоз или босилек, които можете да добавите в яйчената смес за повече аромат.

Повече за тази рецепта

Кишът е едно от онези класически ястия, които всеки трябва да знае как да приготви. Тази рецепта за киш с кашкавал е перфектна за начинаещи и може лесно да бъде персонализирана с различни съставки.

Изображение на киш с кремообразна плънка, поръсен със зелени подправки, сервиран в бяла плитка тавичка. От пайта е изрязан един триъгълник, като се вижда влажната, богато оформена вътрешност с вкрапления от червени и зелени съставки.

Съвети

  • Използвайте готово тесто за печене за киша, ако искате да спестите време.
  • Оставете тестото да се отпусне на стайна температура за 15 минути преди работа.
  • За да предотвратите свиване на тестото при печене, не го разтягайте когато го поставяте в съда за печене.
  • Оставете киша да почине 5 минути преди рязане, за да се стегне по-добре.
  • Можете да приготвите киша ден преди това и да го затоплите непосредствено преди сервиране.

Вариации

  • Заменете кашкавала със смес от различни видове сирена като чедър, моцарела и Пармезан, които ще допринесат за разнообразие във вкуса.
  • За повече вкус добавете предварително опечени зеленчуци като спанак, броколи или чушки.
  • Добавете предварително приготвен бекон, шунка или наденица за повече протеин.
  • Използвайте морски дарове като скариди за интересна морска версия на киша.

Интересни факти за съставките

  • Кашкавалът, който произлиза от Балканите е едно от най-старите сирена в света, с история, която датира от повече от 2000 години.
  • Яйцата са основна съставка в почти всяка рецепта за киш, тъй като създават копринената текстура на пълнежа.
  • Сметаната в рецептата придава богатство и кремообразност на пълнежа.
  • **Зеленият лук"" добавя леко пикантен отблясък на всяко ястие.

Този киш с кашкавал е отличен избор за всяко ядене – идеален както за закуска, така и за основно ястие. Неговата кремообразна текстура и леко солен вкус от кашкавала го правят истинско удоволствие. Можете лесно да го персонализирате, като добавите свои любими съставки – било то зеленчуци, месо или подправки, които ще подчертаят вкусовете и ще го направят още по-неустоим.

кейк
кашкавал
брънч
френска кухня
лесно приготвяне
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 20г
Въглехидрати 20г
Фибри 1г
Захари 2г
Протеин 10г