Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Класическо Картофено Пюре

Кухня: Интернационална
Класическо картофено пюре, което е неустоимо кремообразно и маслено, подходящо за всяко основно ястие.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
35 мин
Цена
ЕВТИНО
Купа картофено пюре с масло в центъра, поръсено с черен пипер и малко нарязани билки, сервирана в керамична купа върху мраморна маса. По масата са разпръснати малко изсушени билки.
Стъпки
01
Подгответе картофите
Обелете и нарежете картофите на големи парчета.
02
Сварете картофите
Сварете картофите, като ги оставите във вряща вода за около 15-20 минути, или до омекване до вилица.
03
Затоплете млякото и маслото
Затоплете млякото и маслото. Отцедете картофите и ги върнете обратно в горещата тенджера, след което изсипете топлото мляко и масло върху тях.
04
Смачкайте картофите
Мачкайте картофите до желаната консистенция. Ако е необходимо, добавяйте повече мляко или масло за по-кремообразна текстура. Подправете със сол и пипер.
05
Сервирайте
Сервирайте, като разпределите в чинии, добавете бучка масло отгоре и поръсете с нарязан магданоз (по желание).
  • Продукти

Често задавани въпроси

Можете да използвате растително мляко като овесено, бадемово или кокосово мляко, но имайте предвид, че няма да бъде толкова пухкаво като с прясното мляко.

Да, можете да приготвите пюрето по-рано и да го затоплите в микровълнова фурна или на котлон с добавяне на допълнително мляко за да го направите пак кремообразно.

За да избегнете бучки, уверете се, че картофите са напълно сварени и ги намачкайте, докато са още горещи. Бъркането и добавянето на мляко и масло поетапно също ще помогне за по-гладка текстура.

Да, можете да добавите различни съставки като печен чесън, парченца хрупкава бекон или пресни зелени подправки.

Повече за тази рецепта

Няма нищо по-добро от класическо картофено пюре – кремообразно и перфектно осолено с поръска от свежи билки отгоре.

Купа картофено пюре с масло в центъра, поръсено с черен пипер и малко нарязани билки, сервирана в керамична купа върху мраморна маса. По масата са разпръснати малко изсушени билки.

Интересни и полезни факти за съставките

  • Картофите са богати на витамин C, калий и витамин B6. Те също така съдържат фибри, които са полезни за храносмилането.
  • Млякото добавя не само кремообразност, но и важни хранителни вещества като калций, витамин D и протеини.
  • Маслото придава богат вкус и текстура, но също така съдържа витамини като витамин A и Е.

Съвети за перфектното картофено пюре

  • Използвайте топло мляко: Топлото мляко поддържа консистенцията на пюрето гладка и го запазва топло. Ако млякото е студено, пюрето може да стане на бучки.
  • Разтопете маслото заедно с млякото: Това осигурява равномерно разпределяне на мазнините в пюрето, което го прави по-кремообразно.
  • Мачкайте картофите, докато са още топли: Ако мачкате картофите, докато са топли, ще получите по-гладка текстура.
  • Опитайте и коригирайте подправките: Не забравяйте да опитате и коригирате солта и пипера на вкус.

Картофеното пюре е универсална гарнитура, която допълва всякакви основни ястия. То върви прекрасно с печено месо като пилешко, телешко или свинско, като придава кремообразна текстура към ястията. Пюрето също се съчетава добре със задушени зеленчуци или ястия с гъбен сос, като добавя баланс на вкусовете. Печената риба или кюфтета също са отлични избори, които се комбинират перфектно с мекото и богато на вкус картофено пюре, създавайки завършена и удовлетворяваща храна.

картофено пюре
класическо картофено пюре
гарнитура
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
5 Порции
Една порция 200г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 7г
Въглехидрати 20г
Фибри 2г
Захари 2г
Протеин 3г