Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Печени картофи с чесън и розмарин

Кухня: Интернационална
Класически печени картофи с хрупкава коричка, ароматизирани с чесън и свеж розмарин.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
110 мин
Цена
ЕВТИНО
Апетитни печени картофи, овкусени с ароматен чесън, пресен магданоз и подправки, сервирани в бяла чиния. Перфектно гарнитурно ястие или лека вечеря, съчетаваща хрупкава текстура и богат вкус.
Стъпки
01
Загрейте фурната
Загрейте предварително фурната до 220°C.
02
Сварете картофите
Обелете картофите и ги нарежете на парчета с размер около 5 см. Поставете ги в тенджера с 1 ч.л. сол и покрийте с вода. Оставете водата да заври, след което намалете котлона и варете докато картофите омекнат.
03
Загрейте зехтина
Загрейте зехтина с чесъна и розмарина. Не ги оставяйте да прегорят. Заделете настрана.
04
Отцедете картофите
Отцедете картофите, оставете ги да изсъхнат и ги прехвърлете в гевгир, за да може излишната вода да се отцеди.
05
Печете
Загрейте олиото в тава за печене във фурната, след което добавете картофите. Обърнете ги така, че да се покрият добре със зехтина. Печете за 30 минути.
06
Добавете подправките
Добавете чесъна и розмарина, разбъркайте картофите и продължете да печете, докато станат златисто кафяви и хрупкави.
07
Сервирайте
Поръсете с останалата сол и сервирайте веднага.
  • Продукти

Често задавани въпроси

За печене най-подходящи са картофите с плътна и восъчна текстура, като например картофи. Те запазват формата си при печене и стават хрупкави отвън и кремообразни отвътре.

Печете ги на по-висока температура и ги разбърквайте от време на време, за да се запекат равномерно от всички страни.

Освен чесън и розмарин, можете да добавите и други подправки, които да обогатят вкуса на картофите.

  • Сладък пипер: Червен, пушен или лют - за лека пикантност.
  • Черен пипер: За остър вкус.
  • Кимион: За топъл, орехов аромат.
  • Паприка: За сладък и пушен вкус.

Повече за тази рецепта

Здравейте, кулинарни ентусиасти! Днес ще ви покажа как да приготвите едни от най-вкусните печени картофи, които някога сте опитвали. Печени картофи с чесън и розмарин е класическа рецепта, която ще придаде неповторим аромат и вкус на вашата трапеза. Тази гарнитура е перфектна за всякакъв вид месо, риба или дори като самостоятелно ястие.

Картофите, приготвени по този начин, са със златиста хрупкава коричка и мека, пухкава вътрешност. Комбинацията от ароматен чесън и свеж розмарин придава на картофите уникален вкус, който ще ви накара да се връщате към тази рецепта отново и отново. Само с няколко прости съставки и малко време, ще създадете кулинарно чудо, което ще зарадва всички около масата.

Тази рецепта е подходяща за всички нива на кулинарни умения – от начинаещи до опитни готвачи. Следвайте стъпките и съветите, които ще споделя с вас, ще се насладите на перфектни печени картофи всеки път. Готови ли сте да започнем?

Апетитни печени картофи, овкусени с ароматен чесън, пресен магданоз и подправки, сервирани в бяла чиния. Перфектно гарнитурно ястие или лека вечеря, съчетаваща хрупкава текстура и богат вкус.

Съвети

  • Набраздете леко повърхността на картофите, за да станат по-хрупкави.
  • Не препълвайте тавата, за да може всяко парче картоф да се изпече равномерно и да стане хрупкаво.
  • Следете температурата на олиото, за да предотвратите прегарянето на чесъна.
росмарин
билки
Гарнитури
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 14г
Въглехидрати 40г
Фибри 5г
Захари 2г
Протеин 5г