Пресичането е процес на разделяне на продукт на течна част и пресечка: например, под действието на ензими или киселина, казеинът се отделя от млякото, докато останалите протеини преминават в суроватка. В химията процесът на пресичане се нарича коагулация.
Пресичане
Какво е пресичане?
Колко време отнема?
Пресичането се случва в рамките на няколко секунди. Повишената температура, добавянето на киселина или ензими обикновено допринасят за пресичането.
Кои продукти се пресичат?
Тесто, крем, сосове, разбита сметана и сосове могат да се пресекат, ако отделните съставки имат различни температури.
Как да предотвратим пресичането
За да предотвратите пресичането на крем сос по време на готвене, опитайте да извадите съставките от хладилника няколко часа преди готвене и ги оставете да се затоплят до стайна температура.
Характеристики и други методи
За да предотвратите пресичането на сметана и заквасена сметана по време на готвене, изберете качествени и мазни варианти. Ако все пак се пресекат, можете да опитате няколко трика. Например, разредете мазната сметана или заквасена сметана с вода в съотношение 1:2 или 1:3. Разбърквайте продуктите по време на загряване: това ще помогне за постигане на равномерна текстура.