Apetit

Как всъщност се правят безсеменни плодове?

Освен обелването на царевица, чесън или ананас, може би няма по-досадна кухненска задача от премахването на семената от плодове. Тези горчиви капсули, макар и важни и необходими за размножаването на растенията, могат практически да затрупат цялата плът на диня, лимон или мандарина, правейки почти безсмислено усилието.

Пресен резен лимон на бял фон, изображение в горна перспектива. Резенът е жълт с ясно видими сокови камери и тънка бяла кожа.

Докато нюансите на производството на безсеменни плодове могат да варират в зависимост от плода, общото явление е известно като партенокарпия: развитието на плодове без оплождане.

Плодовете се формират след като цъфтящото растение бъде опрашено (благодарение на пчелите и другите насекоми), което също води до естествено развитие на семена. В редки случаи, настъпват мутации и плодът расте без оплождане и без семената, които обикновено го съпровождат. Фермерите намериха начин да размножават тези редки случаи и да насърчават бъдещия растеж на безсеменни растения чрез различни земеделски техники.

"За да създаде повече дървета на безсеменни лимони, австралийски фермер взел пъпка от дървото на безсеменния лимон, което открил, и я засадил в кореновата система (съществуващата база) на друго дърво," обяснява Зак Лафите, президент на Wonderful Citrus. "Този процес се нарича присаждане, хортокултурна техника, използвана за съединяване на части от две или повече растения, така че да растат като едно растение."

"С това се роди нов сорт, известен на хортокултуристите като ESL2," добавя той, като отбелязва, че този процес не е изключителен само за лимоните.

Важно е да се подчертае, че безсеменните плодове не са генетично модифицирани организми (ГМО) – това е просто използване на естествено (макар и рядко) явление, манипулиране на бъдещия растеж чрез предотвратяване на оплождането, и след това извличане на ползите чрез съвременни практики. С течение на времето и малко финес, това е начинът, по който компании като Wonderful могат да създадат достатъчно количество, за да отговорят на нуждите на милиони любители на безсеменни лимони.

Въпреки това, намесата в култивацията на растенията не е толкова проста, колкото изглежда. Може да отнеме години на опити и грешки, за да се постигне правилен резултат. Безсеменните портокали, например, може да изискват мрежи, за да държат пчелите далеч, а дините имат своите хромозоми удвоени, понякога с химическо съединение, наречено колхицин (което все още не се квалифицира като ГМО), за да се получат обичаните безсеменни плодове.

Няма достатъчно научни доказателства, които да доказват, че безсеменните плодове са по-вкусни или по-лоши от техните семеносни еквиваленти, въпреки че много хора твърдят, че безсеменността всъщност подобрява плътността и сладостта на плодовете.

Първото твърдение е логично с повече месеста обемност на единица (която очевидно ще излъчва повече сок), но второто вероятно се основава на това кога са били събрани и колко далеч са пътували.

Някои безсеменни плодове, като диня, могат да се консумират целогодишно. Но безсеменните лимони са сравнително нови на пазара и все още се считат за сезонни.

Когато животът ви поднесе лимони, направете ги без семки, очевидно. И си спестете неизбежното главоболие от скучната подготовка, която влиза в готвенето, печенето, приготвянето на напитки и/или просто похапването.

Но с напредъка на земеделските техники, се появи възможността да се създават безсеменни сортове на любимите ни плодове. И изненадващо, вкусът, текстурата и сочността не бяха жертвани в процеса.

безсеменни плодове