Какво е фондю?

1. Какво е фондю?

Въпреки че има няколко варианта, думата фондю основно се отнася до ястие, състоящо се от разтопени сирена, комбинирани с вино, коняк или бренди. Сервира се от керамичен съд, който постоянно се нагрява отдолу, за да поддържа сиренето разтопено, и се яде чрез потапяне на парчета хляб на върховете на дълги вилици в сиренето.

2. Историята на Фондюто

Фондюто произхожда от Швейцария като начин да се използват втвърдено сирене и застоял хляб през зимните месеци, така че традиционните сирена за приготвянето му са швейцарски сирена, основно Ементалер и Грюер. Името произлиза от френския глагол fondre, което означава "да се топи".

Различни региони в Швейцария, както и Франция и алпийска Италия, използват различни сирена, включително Вашеран, Апенцелер и Сбринц в Швейцария, Комте, Бофор и Реблошон във Франция, и Фонтина в Италия.

Казано по този начин, ястия, подобни на фондюто, съществуват в култури по целия свят, като китайските горещи съдове и японското шабу-шабу, при които ядящите приготвят парчета месо, морски дарове или зеленчуци в общ съд с кипящо масло или пара. Мексиканското кесо фундидо се сервира с тортили, а не с хляб, докато баня кауда в Италия разчита на пюрирани аншоа за текстура и вкус и обикновено се сервира със зеленчуци.

3. Видове Фондю

Както можете да си представите, сиренето далеч не е единственият вид фондю. Фондю бургиньон е вариация с горещо масло вместо сирене и парчета месо вместо хляб. Месото, първо нанизано на дълга вилица, се потапя в горещото масло, където се готви, и се сервира с различни сосове за потапяне като Бернезе, айоли и сос от хрян. Зеленчуците и морските дарове също понякога се сервират с фондю от горещо масло.

Още една популярна вариация на фондюто е фондю от шоколад или шоколадово фондю, което се състои от съд с разтопен шоколад, в който се потапят парчета плодове, сладкиши или почти всичко. Популярни за потапяне във шоколадово фондю са прецели, маршмелоу, ванилови бисквити, Орео, ягоди, банани, ябълки, дори кубчета торта. Възможностите тук са безкрайни.

Много азиатски кухни включват някаква версия на горещия съд, чиито най-ранни версии се появяват в Китай и предшестват фондюто с около 2000 години. Но принципът е същият: общ съд, пълен с кипящ бульон, в който се потапят съставки като месо, морски дарове, яйца, зеленчуци и юфка, докато се сварят, а след това се ядат. Месото трябва да се нарязва на тънки филийки, когато се готви в бульон, за разлика от кубчетата месо, които могат да се готвят в горещо масло.

4. Тайните на Перфектното Фондю

Ключът към успешното приготвяне на фондю е гладкото разтопяване на сиренето без отделяне. Това се постига чрез добавяне на нишесте, като например царевично нишесте, което действа като емулгатор.

Традиционното сирене фондю се приготвя с бренди, наречен Киршвасер (или накратко Кирш), който се произвежда от череши. Можете да замените повечето бренди или коняк с Кирш, но не използвайте черешов ликьор, тъй като ще бъде твърде сладък.

Традиционно фондюто се приготвя в керамичен съд на котлона и след това се прехвърля на масата, където се поддържа топло от малка свещ или подобен източник на топлина отдолу.

За да го приготвите, комбинирайте царевичното нишесте и Кирш и разбъркайте, за да образувате каша. След това добавете чаша вино и оставете сместа да заври леко, преди да добавите натрошени сирена на малки парчета, като разбърквате до пълното им разтопяване, преди да добавите още. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче и сервирайте топло и разтопено.

5. Кои храни са подходящи за фондю?

Освен хляб, всичко, което има добър вкус с разтопено сирене, ще бъде отличен дипър за фондю. Обърнете внимание, че някои храни са по-лесни за набождане на дълга вилица от други, но не позволявайте това да ви спре. Единственото условие е, че за разлика от фондюто с горещо масло, сиренето фондю не готви храната, която потапяте в него. Така че месата трябва вече да са сготвени.

Примери:

  • Картофени или тортила чипс
  • Претцели
  • Хот дог и сготвени наденички
  • Късове пуйка, шунка или печено говеждо
  • Сурови зеленчуци (като броколи или карфиол, чери домати, моркови и т.н.)
  • Печени картофи
  • Сготвени скариди
  • Гъби
  • Кюфтета

Ако сте любител на сиренето, фондюто е ястието за вас. А ако сте любител на шоколада или месото, има фондю и за вас. Но какво представлява това чудесно ястие и как можете да го включите в живота си?

фондю

Може да харесате

Апетитни мини пици, приготвени върху пухкава домашна тестена основа. Всяка пица е покрита с ароматен доматен сос и богато количество настърган кашкавал. Перфектни за бърза вечеря, обяд или парти.
Супер Лесни и Бързи Рецепти

Мини пица хапки

30 мин
Гурме комбинация от пухкаво картофено пюре и богат гъбен сос с карамелизирани гъби и наситени вкусове на чесън, билки и червено вино. Гарнирано с прясно накълцан магданоз и прясно смлян черен пипер.
Франция

Гъбен Бургиньон

60 мин

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин