Трябва ли винаги да изплаквате ориза преди готвене?

1. Пухкав или лепкав ориз

Освен измиването на отпадъци и арсен, изплакването на ориза също помага за премахването на излишното нишесте от ориза. Това е особено вярно за белия ориз, където триците са били премахнати от зърната на ориза, оставяйки нишесте. Изплакването на нишестето води до по-пухкава и лека текстура и по-голямо разделяне между отделните зърна.

„Общо казано, хубаво е да се изплаква, но не е необходимо,“ казва регистрираният диетолог и готвач Уесли Макуортър, директор на Suvida Healthcare. „Някои ястия може да се възползват от допълнителното нишесте, като ризото.“

В ястия като ризото и паеля нишестето помага за създаването на идеалната кремообразна текстура за ястието.

Друг голям фактор за не изплакване на ориза е времето. Понякога хората не искат още една стъпка в процеса на готвене. Пропускането на изплакването може да промени текстурата, но няма да го развали.

2. Как да изплакнете ориза?

Ако решите да изплакнете ориза, изплакнете го под течаща вода в сито, докато водата стане чиста, което трябва да отнеме 1-2 минути.

За да премахнете повече арсен, тя предлага варене. Добавете около четири части вряща вода към една част ориз и варете 5 минути. Проучванията показват, че варенето премахва около 54% от арсена в кафявия ориз и 73% в белия ориз.

Препоръчва се готвенето на ориз с много вода (както бихте варили паста) - намалява съдържанието на арсен с 40 до 60%. Но това също намалява и хранителните вещества с 50 до 70%.

3. Мръсотия, насекоми и арсен

„Изплакването ще премахне мръсотия, прах, насекоми и отпадъци - неща, които вероятно не искате в чинията си,“ казва регистрираният диетолог Nichole Dandrea-Russert. „Точно както с всяко зърно, бобови култури или плодове, изплакването е практика на почистване на храната преди консумация.“

Скорошни проучвания също така откриха, че оризът може да поеме арсен, който се среща естествено в почвата. Арсенът е елемент, който може да съществува в почва, вода, растения, животни и въздух. Той може да бъде токсичен при консумация в големи количества.

Някои експерти предлагат изплакване, за да се премахне арсенът. Въпреки това, изследванията на FDA показват, че изплакването на ориза преди готвене има „минимален ефект“ върху съдържанието на арсен и вместо това измива хранителни вещества като желязо, фолиева киселина, тиамин и ниацин.

„Традиционно, най-голямата загриженост при изплакването на ориза беше измиването на В витамините, добавени при обогатяването на ориза,“ казва регистрираният диетолог Изабел Мейпълс.

4. Заключение

Изплакването на ориза преди готвене може да има ползи, като премахване на мръсотия, отпадъци и излишно нишесте, което води до по-пухкав ориз. Въпреки това, някои ястия може да се възползват от допълнителното нишесте, и изплакването не е задължително необходимо. Важно е да вземете под внимание препоръките на експертите и вашите лични предпочитания при приготвянето на ориз.

Повечето рецепти и опаковки на ориз препоръчват да го изплакнете преди готвене. Но някои готвачи, хранителни експерти и домашни кулинари не са съгласни с това. Съществуват определени рецепти или видове ориз, които не изискват предварително изплакване преди готвене. Ето какво казват експертите.

Може да харесате

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин