Home - Готварско училище - Трябва ли винаги да изплаквате ориза преди готвене?
Трябва ли винаги да изплаквате ориза преди готвене?
Освен измиването на отпадъци и арсен, изплакването на ориза също помага за премахването на излишното нишесте от ориза. Това е особено вярно за белия ориз, където триците са били премахнати от зърната на ориза, оставяйки нишесте. Изплакването на нишестето води до по-пухкава и лека текстура и по-голямо разделяне между отделните зърна.
„Общо казано, хубаво е да се изплаква, но не е необходимо,“ казва регистрираният диетолог и готвач Уесли Макуортър, директор на Suvida Healthcare. „Някои ястия може да се възползват от допълнителното нишесте, като ризото.“
В ястия като ризото и паеля нишестето помага за създаването на идеалната кремообразна текстура за ястието.
Друг голям фактор за не изплакване на ориза е времето. Понякога хората не искат още една стъпка в процеса на готвене. Пропускането на изплакването може да промени текстурата, но няма да го развали.
Ако решите да изплакнете ориза, изплакнете го под течаща вода в сито, докато водата стане чиста, което трябва да отнеме 1-2 минути.
За да премахнете повече арсен, тя предлага варене. Добавете около четири части вряща вода към една част ориз и варете 5 минути. Проучванията показват, че варенето премахва около 54% от арсена в кафявия ориз и 73% в белия ориз.
Препоръчва се готвенето на ориз с много вода (както бихте варили паста) - намалява съдържанието на арсен с 40 до 60%. Но това също намалява и хранителните вещества с 50 до 70%.
„Изплакването ще премахне мръсотия, прах, насекоми и отпадъци - неща, които вероятно не искате в чинията си,“ казва регистрираният диетолог Nichole Dandrea-Russert. „Точно както с всяко зърно, бобови култури или плодове, изплакването е практика на почистване на храната преди консумация.“
Скорошни проучвания също така откриха, че оризът може да поеме арсен, който се среща естествено в почвата. Арсенът е елемент, който може да съществува в почва, вода, растения, животни и въздух. Той може да бъде токсичен при консумация в големи количества.
Някои експерти предлагат изплакване, за да се премахне арсенът. Въпреки това, изследванията на FDA показват, че изплакването на ориза преди готвене има „минимален ефект“ върху съдържанието на арсен и вместо това измива хранителни вещества като желязо, фолиева киселина, тиамин и ниацин.
„Традиционно, най-голямата загриженост при изплакването на ориза беше измиването на В витамините, добавени при обогатяването на ориза,“ казва регистрираният диетолог Изабел Мейпълс.
Изплакването на ориза преди готвене може да има ползи, като премахване на мръсотия, отпадъци и излишно нишесте, което води до по-пухкав ориз. Въпреки това, някои ястия може да се възползват от допълнителното нишесте, и изплакването не е задължително необходимо. Важно е да вземете под внимание препоръките на експертите и вашите лични предпочитания при приготвянето на ориз.
Повечето рецепти и опаковки на ориз препоръчват да го изплакнете преди готвене. Но някои готвачи, хранителни експерти и домашни кулинари не са съгласни с това. Съществуват определени рецепти или видове ориз, които не изискват предварително изплакване преди готвене. Ето какво казват експертите.
