Home - Всичко за продуктите - Всичко, което някога сте искали да знаете за канелата
Всичко, което някога сте искали да знаете за канелата
Канелата е вътрешната кора на определени видове вечнозелени дървета от семейство Cinnamomum. Фермерите на канела нарязват кората на дърветата на листове и извличат вътрешната кора, която след това се навива в тръбички, подобни на свитъци.
Тези тръбички могат да се продават в пакет с няколко броя или да се смелят на прах и да се пакетират като основна подправка на рафтовете на магазините.
Различните видове канела се произвеждат за кулинарна употреба, но канелата обикновено има сладък, дървесен и опушен вкус и аромат.
Можете да намерите канела в цяла, смляна и течна (като екстракт) форма. Смляната или цялата канела има същия вкус, различава се само по текстурата. Въпреки това, пръчките предлагат по-свеж вкус, който трае по-дълго, когато се смелят точно преди употреба.
Смляната канела е най-добре за готвене и печене, защото е най-удобна. Пръчките канела са най-подходящи за инфузия в горещи напитки, готвене на печката и бавно готвене.
Има два вида канела – касия и цейлон. И двете предлагат уникален вкус, текстура и външен вид.
Касия
Касия канелата е най-често срещаният вид канела на рафтовете на магазините. Родом от Китай, канелата касия има червено-кафяв цвят с груба текстура и по-груби млени частици. Тя също има пикантно-сладък вкус с леко горчив дървесен нюанс.
Този вид канела е най-широко използван в търговските продукти, домашното готвене и печене заради своя смел и интензивен вкус, който става по-малко интензивен при готвене.
Цейлон
Цейлон канелата е известна също като мека канела заради своята гладка текстура. Тази бледо, светло-кафява и лесно мляна канела е родом от Шри Ланка и Южна Индия и също се отглежда в Мексико и Източна Африка.
Тя има мек, деликатен вкус и по-сладък аромат от вида касия. Вътрешната кора, извлечена от дървото Cinnamomum verum, е по-тънки листове, което създава по-фини млени частици от канелата касия. Цейлон канелата е най-подходяща за рецепти, където предпочитате само лека нотка подправка без да надмине другите съставки.
Самата канела е приятна на вкус, тъй като се вписва добре в широка гама от напитки и солени и сладки ястия. Смляната и цяла канела се използват различно в зависимост от това, което приготвяте.
Използване на смляна канела
Поръсете смляна канела върху чай, кафе, лате, овесена каша и десерти като френски тост, канелени ролца, стреусел, чурос, кексове, пайове и бисквити за доза подправка и аромат.
Смляната канела също предлага отличителен вкус на солени ястия като супи, яхнии, тажини, шаурми, печени меса, зеленчуци, ядки, тиквени семки и пуканки. Използвайте я също като смес от подправки за маринати.
Използване на канелени пръчки
Целите канелени пръчки са повече от украса, която добавя завършек на ястията. Те могат да бъдат бъркалка и инфузор за горещи напитки за по-свеж и дълготраен вкус и аромат. Използвайте ги в кафе, чай, чай, сайдер и греяно вино за топло, уютно усещане.
Канелените пръчки също са подходящи за готвене в печката и бавно готвене. Добавете пръчка, докато приготвяте овесена каша или счупете пръчката на парчета, за да готвите с любимите си печива.
Можете също да придадете на зърнените си храни допълнителен аромат, като поставите пръчка или две в тенджерата с ориз, киноа или кус-кус.
Неотворената смляна канела може да остане в оригиналната си опаковка до 3 до 4 години.
След като се отвори, смляната канела няма да остане свежа дълго и започва да губи своята потентност при излагане на въздух. Най-добре е да купувате в малки количества и да я използвате бързо.
Канелените пръчки обикновено се продават в пластмасова опаковка. Прехвърлете ги в буркан или контейнер, за да запазите свежестта им. Дръжте смляната канела и пръчките в херметически затворен контейнер на хладно, тъмно и сухо място, като например в шкафа за подправки или кухненски шкаф. Уверете се, че затваряте контейнера след употреба, за да не прониква влага.
Канелата е обичана от домашните готвачи и кулинарни ентусиасти по целия свят. Има много причини, поради които канелата е основен елемент в кухнята. Тази топла, сладка и леко пикантна подправка е толкова вкусна, колкото и ароматна. Тя също така предлага жив и утешителен аромат, който се вписва добре в солени ястия и десерти, като добавя слой вкус и аромат към напитки като горещ чай и чай лате.
