Лимонов крем

img
От Малина Георгиева
7.03.2025 г.
35 мин

Лимоновият крем е великолепен начин да добавите свежест към вашите десерти. Той е идеален за използване като пълнеж за торти, сладки, макарони или просто като добавка върху бисквити.

Лимонов крем

Съвети

  • Подгответе всички съставки предварително и ги измерете точно, за да улесните процеса на приготвяне.
  • Използвайте фино ренде или ръчен слайсър за настъргване на лимоновата кора, за да получите най-добрия аромат и вкус.
  • Не използвайте бялата част на лимоновите кори, тъй като тя има горчив вкус.
  • Постоянно разбърквайте сместа, за да предотвратите образуването на малки парченца бъркана яйце.
  • Тест за правилната консистенция: сложете половин чаена лъжичка от крема на студената чиния. Трябва да се сгъсти до консистенция между крем и пудинг за около минута.

Вариации

  • Добавете малко от пресния сок на лайм за по-екзотичен вкус.
  • Вместо лимонов сок, използвайте портокалов или грейпфрутов сок за различни аромати.
  • Комбинирайте лимоновия крем с малиново пюре за свеж и плодов вкус.
  • За допълнителен вкус, добавете ванилов екстракт или джинджифил в сместа.

Интересни факти за съставките

  • Лимоните съдържат високи нива на витамин C, който е известен с антиоксидантните си свойства и способността си да укрепва имунната система.
  • Лимоните произхождат от региона на Южна или Югоизточна Азия и се използват в кулинарията от хиляди години.
  • Маслото добавя кремообразност и богатство на текстурата на крема, и е важен източник на витамин A и мазнини, полезни за здравето.
  • Заради високото си съдържание на киселини, лимоновият крем има дълъг срок на годност, особено когато е правилно съхранен.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Лимонов крем

Лимонов крем

Копринен, сладък и леко кисел крем, идеален за пълнеж на торти или като добавка към десерти.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 35 мин
ПОРЦИИ: 48
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
5

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

В термоустойчива купа или на водна баня разбийте яйцата и жълтъка.

Стъпка 2

Добавете захарта и маслото (нарязано на малки парчета) заедно с лимоновия сок и кората.

Стъпка 3

Разбърквайте, докато захарта и маслото се разтопят напълно. Вземете лъжица и разбърквайте постоянно, докато сместа започне да се сгъстява, за около 10 минути.

Стъпка 4

Междувременно стерилизирайте бурканите.

Стъпка 5

Кремът трябва да бъде достатъчно гъст, за да покрие гърба на лъжица. Ако не сте сигурни, направете тест на студена чиния.

Стъпка 6

Напълнете стерилизираните буркани с крема, оставяйки малко пространство. Затворете капачетата.

Лимоновият крем произхожда от Англия като традиционен пълнеж за торти и сладкиши, като често се използва и в различни десерти като тарталети и пудинги.

Често задавани въпроси

1. Може ли лимоновият крем да се консумира веднага след приготвянето му?

Лимоновият крем не е изцяло готов за консумация докато е топъл, тъй като трябва да се охлади, за да достигне желаната плътност и текстура, подобно на други кремове или пудинг.

2. Колко време може да се съхранява лимоновият крем в хладилник?

Лимоновият крем може да се съхранява в хладилник до 1 седмица.

3. За какви десерти може да се използва лимоновият крем?

Лимоновият крем може да се използва за пълнеж на торти, тарталети, кексове, палачинки или да се намаже върху тост.

Лимоновият крем е прекрасна слънчева добавка към всеки десерт. Съхранявайте правилно за дълготрайна употреба.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин