Италиански лимонов кейк - по-вкусен от Starbucks!

img
От Елена Талин
29.01.2025 г.
60 мин

Ако ви харесва Лимоновият кекс от Starbucks, тогава ще обикнете тази вкусна и сочна рецепта за лимонов кейк. Това е една от любимите ми закуски или следобедни лакомства и винаги получава страхотни отзиви, на всички им харесва! Изчезва за минути всеки път!

Апетитно парче класически чийзкейк Ню Йорк с гладка, кремообразна текстура и златиста коричка, сервирано в елегантна бяла чиния върху мраморна повърхност. Перфектен десерт за специални поводи или като сладко удоволствие след вечеря.

Необходими инструменти

Кръгла форма за кекс с диаметър 20 см (8 инча) или подобна форма с подвижно дъно

Подготовка на формата:

  • Намажете формата с малко зехтин и покрийте дъното с хартия за печене.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Апетитно парче класически чийзкейк Ню Йорк с гладка, кремообразна текстура и златиста коричка, сервирано в елегантна бяла чиния върху мраморна повърхност. Перфектен десерт за специални поводи или като сладко удоволствие след вечеря.
(5)

Италиански лимонов кейк - по-вкусен от Starbucks!

Този Италиански лимонов кейк е по-вкусен от лимоновия кекс в Starbucks! Бърз, лесен и невероятно добър лимонен кейк. Перфектна за закуска и дори като десерт!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 60 мин
ПОРЦИИ: 12
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
4

Продукти

3
1 ч.ч. (200 грама)
¾ ч.ч. (180 мл)
⅔ ч.ч.
фино настъргана кора от 1 лимон
¼ ч.ч. (60 мл)
2 ч.ч. (250 грама)
2 ½ ч.л.
½ ч.л.

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте предварително фурната до 180°C.

Стъпка 2

Подгответе формата за кекс със зехтин и хартия за печене.

Стъпка 3

Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта.

Стъпка 4

Разбийте яйцата със захарта докато станат гъсти и кремообразни, след това добавете олио, мляко, лимонов сок и кора.

Стъпка 5

Постепенно добавете сухите съставки, докато сместа стане гладка, като внимавате да не пребъркате.

Стъпка 6

Изсипете сместа в подготвената форма и печете за 40-45 минути, докато клечка за зъби излезе чиста.

Стъпка 7

Оставете кекса да се охлади във формата за 5 минути, преди да го обърнете върху решетка, за да изстине напълно.

Стъпка 8

Преди сервиране поръсете с пудра захар. Може да сервирате също със сметана, сладолед или горски плодове.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 15г
Въглехидрати 35г
Фибри 1г
Захари 2г
Протеин 35г

Знаете ли, че лимоните всъщност не са местни за Италия? Вероятно са се появили в Югоизточна Азия, пътувайки по търговските пътища векове наред, преди да украсят италианските кухни!

Често задавани въпроси

1. Как да съхранявам лимоновия кейк?

Лимоновият кейк се съхранява най-добре на стайна температура в плътно затворен съд за около 3-4 дни. Може да се съхранява и в хладилник, но може да стане по-твърд.

2. Мога ли да замразя лимоновия кейк?

Да, можете да замразите лимоновия кейк. Най-добре е да го нарежете на порции преди замразяване. За да го размразите, оставете го на стайна температура за няколко часа.

3. Мога ли да намаля захарта?

Да, можете да намалите захарта, но имайте предвид, че това ще промени вкуса на кейка. Можете да опитате да замените част от захарта с мед или стевия.

Бележки

Забележка за декорирането: Италианците не са любители на много кремове или глазури. Простото поръсване с пудра захар е всичко, което е необходимо за повечето десерти. Въпреки това, ако искате да го направите малко по-шикозен за десерт за вечеря, можете да добавите топка сладолед или да го покриете с този вкусен сос от боровинки. Лимонът и боровинките са перфектна комбинация!

  • За допълнителен лимонов вкус, увеличете количеството на лимоновата кора или добавете няколко капки чист лимонов екстракт.

  • Яйцата и захарта трябва да се разбиват на ниска скорост, никога на висока.

  • Когато добавяте брашното, смесвайте на ниска скорост.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 350г
Ст-ти за една порция
Калории
300

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин