Бърза салата с краставици

img
От Елена Талин
2.03.2025 г.
10 мин

Бързата салата с краставици е свежа, лека и изключително лесна за приготвяне, което я прави перфектна за всеки момент от деня. С минимални съставки и без сложни техники, тази салата е идеалното допълнение към основни ястия или просто освежаваща закуска.

Ще я харесате заради хрупкавата текстура на краставиците, балансирания вкус и възможността да я адаптирате според предпочитанията си – можете да добавите чесън, копър, лимонов сок или кисело мляко за допълнителен вкус. Освен това е здравословна и нискокалорична, което я прави чудесен избор за всеки, който търси лека, но засищаща храна.

Свежа краставична салата с копър и червен лук, сервирана в дървена купа. Тънко нарязаните краставици са овкусени с винен оцет, зехтин, сол, черен пипер и пресен копър за ароматна и лека гарнитура.

Съвети

  • За да намалите остротата на шалота, не забравяйте да го накиснете в студена вода преди употреба.
  • Ако краставиците имат дебела кора, е добре да я обелите.
  • За по-наситен вкус, оставете салатата да се охлади поне 15 до 30 минути преди сервиране.
  • Ако семената на краставиците са горчиви, почистете ги внимателно преди нарязване.

Вариации

  • Заменете червения винен оцет с ябълков оцет за леко по-различен вкус.
  • Използвайте овкусен оризов оцет и добавете лъжичка сусамово олио за азиатска версия на салатата. Добавете и малко зелен лук или сусамови семенца за хрупкавост.
  • Можете да замените магданоза със свеж копър за вкус, наподобяващ кисели краставички.
  • Вместо шалот, опитайте с червен, жълт, сладък лук или нарязан зелен лук (без необходимост от накисване).
  • Смесете с натрошено сирене фета за кремообразен и солен завършек.

Интересни факти за съставките

  • Краставиците са съставени от около 95% вода, което ги прави освежаващи и идеални за хидратация през горещите летни дни.
  • Шалотът има по-слаб и по-сладък вкус в сравнение с много видове лук, поради което е предпочитан в салати и маринати.
  • Оцетът е използван като консервант и съставка придаваща вкус още от древността, той придава лекота и контраст на свежите съставки.
  • Магданозът е богат на витамин К, витамин С и антиоксиданти, които помагат за поддържане на доброто състояние на организма.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Свежа краставична салата с копър и червен лук, сервирана в дървена купа. Тънко нарязаните краставици са овкусени с винен оцет, зехтин, сол, черен пипер и пресен копър за ароматна и лека гарнитура.
(1)

Бърза салата с краставици

Бърза и освежаваща салата от краставици с лук и билки.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 10 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Международна
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

Обелете и нарежете шалота на тънки кръгове. Поставете ги в малка купа и залейте с хладка вода, за да омекотите вкуса му.

Стъпка 2

Отрежете краищата на краставиците и ги нарежете на тънки кръгове. Ако кожата им е дебела, можете да я обелите.

Стъпка 3

В средна купа за сервиране смесете оцета, захарта, солта и пипера, докато захарта се разтвори. Добавете краставиците.

Стъпка 4

Отцедете шалота и го добавете към краставиците. Добавете магданоза (ако използвате) и разбъркайте.

Стъпка 5

Сервирайте веднага или оставете да охладите за по-добър вкус.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
50
Мазнини 0г
Въглехидрати 12г
Фибри 2г
Захари 5г
Протеин 1г

Краставиците имат високо съдържание на вода, което ги прави отлични за хидратация в горещите летни дни.

Често задавани въпроси

1. Може ли да се използва друг вид оцет вместо червен винен оцет?

Да, можете да използвате ябълков оцет или овкусен оризов оцет, за да промените аромата на салатата.

2. С какво мога да заменя магданоза в рецептата?

Можете да замените магданоза със свеж копър, който ще придаде на салатата вкус, наподобяващ кисели краставички.

3. Колко време салата може да престои в хладилник преди сервиране?

Салатата може да престои 15 до 30 минути в хладилник преди сервиране, което позволява на вкусовете да се смесят по-добре и да направят салатата по-ароматна.

Бързата салата с краставици е универсална – може да бъде чудесна гарнитура, предястие или лека закуска. За да я направите още по-вкусна, експериментирайте с различни добавки – копър, чесън, кисело мляко или балсамов оцет ще ѝ придадат различен характер.

Можете да я сервирате самостоятелно или като гарнитура към печено месо, риба, кюфтета или скара. За по-засищащ вариант, добавете нарязано авокадо, сирене фета или печени ядки. Ако обичате пикантни вкусове, поръсете я с чили люспи или добавете малко джинджифил за допълнителна свежест.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Салата Нисоаз
Салати

Салата Нисоаз

27 мин
Салата Капрезе
Италия

Салата Капрезе

5 мин
Вегетарианска салата с киноа
Средиземноморие

Гръцка салата с киноа

55 мин

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
50

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин