Салата с Моркови по Френски

img
От Елена Талин
1.12.2024 г.
15 мин

Защо ще ви хареса тази салата с моркови?

Преди години се наслаждавах на тези „carottes râpées“ (рендосана салата с моркови), докато пътувах из Франция. И оттогава съм обсебена от нея!

Предлага се на повечето френски пазари, както и в кафенета и ресторанти. Дори си вземах предварително пакетирани варианти за вкъщи от супермаркета в Кан!

Класическата френска версия е вкусна по своята същност, така че не исках да я променям твърде много, ето защо съм сигурна, че и вие ще я харесате!

  • Лесна е за приготвяне: Има само три основни съставки плюс дресинг. По-лесно от това няма! Ще ви дам и опции за настъргване на морковите.

  • Чудесно елегантна: Французите са невероятни в превръщането на прости съставки в нещо необикновено и тази салата с моркови не е по-различна.

  • Перфектна за предварително приготвена храна: Обичам да приготвям голяма порция в началото на седмицата и да се наслаждавам на малка порция всеки ден за здравословен прилив на зеленчуци. Освен това, дресингът попива в морковите като престои.

 

Съставки за Салата с Моркови по Френски

  • Моркови: Традиционната френска салата с моркови се приготвя с оранжеви моркови, но можете да използвате и разноцветни моркови ако намерите такива за колоритен обрат.

  • Зелен лук: Два стръка зелен лук добавят красив контраст на цветовете, но можете да използвате и див лук или шалот за също толкова вкусен аромат.

  • Пресни билки: Грубо нарязаните билки са ключови! Използвам магданоз, но можете да използвате и кориандър или други крехки билки.

  • Дресинг с мед и горчица: Това е проста комбинация от зехтин, лимонов сок, мед, Дижонска горчица, сол, кимион и щипка черен пипер.

 

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Салата с Моркови по Френски

Салата с Моркови по Френски

Тази френска салата с моркови в бистро стил е проста, но елегантна комбинация от хрупкави моркови, зелен лук и свежи билки, овкусени с лек дресинг с мед и горчица.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 15 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Френски
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

1 кг
на вкус
2 стръка
3 с.л.
2 с.л.
2 ч.л.
1 ч.л.
1/2 ч.л.
1/4 ч.л.
1/4 ч.л.

Инструкции

Стъпка 1

Използвайте нож за белене на зеленчуци с приставка за жулиен, за да нарежете морковите на жулиени и ги поставете в голяма купа за смесване. Жулиен е техника на рязане, при която морковите се режат на продълговати и тънки ивици.

Стъпка 2

В малка купа разбийте заедно олиото, лимоновия сок, горчицата, меда, солта и пипера.

Стъпка 3

Добавете зеления лук и магданоза към купата за смесване, след това изсипете дресинга отгоре. Разбъркайте добре, за да се комбинира всичко.

Стъпка 4

Ако желаете, можете да гарнирате с допълнително нарязан магданоз преди сервиране.

Знаете ли, че тази салата с моркови по френски, позната във Франция като „carottes râpées“, е толкова популярна, че можете да я намерите предварително пакетирана в почти всеки френски супермаркет? Счита се за основна гарнитура във френската кухня! Освен това, това е любима бърза закуска за много французи, което я прави съществена част от всекидневното хранене във Франция.

Bon appétit!

Съхранение

Тази салата с моркови по френски ще издържи 3 до 4 дни в хладилника. Морковите ще станат по-малко хрупкави с времето, но салатата ще остане вкусна няколко дни.

Съвети

Ако нямате нож за белене на зеленчуци с приставка за жулиен, можете да използвате приставка за ренде на кухненски робот или обикновено ренде.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин