Гъбен Бургиньон

img
От Елена Талин
24.02.2025 г.
60 мин

Гъбеният Бургиньон се превърна в моментален фаворит още при първото му появяване на моята трапеза. Това ястие запазва всички прекрасни свойства на Телешкият Бургиньон, но с малко по-лек вкус.

Гъбен Бургиньон

Гъбеният Бургиньон е истинско кулинарно откритие, което бързо стана любимец на моята трапеза. Това ястие предлага всички прекрасни характеристики на класическия Телешки Бургиньон, но с лек и ароматен вегетариански обрат.

Харесвам тази рецепта, защото богатия вкус на гъбите и червеното вино, създават едно впечатляващо вегетарянско ястие, което дори и любителите на месо оценяват.

Гъбите са идеален заместител на месото в много рецепти, благодарение на тяхната месеста текстура и способност да поемат аромати. В тази рецепта те играят главната роля, абсорбирайки виното и бульона и създавайки плътен, ароматен сос. Гъбеният Бургиньон показва как растителните съставки могат не само да заменят месото, но и да придадат уникален вкус на традиционните ястия.

Класическо Картофено Пюре за Основа

Ако нямате опит с картофеното пюре, вижте моята класическа рецепта за картофено пюре, която няма шанс да не ви се получи.

картофеното пюре

Няколко съвета

  • Изберете качествени гъби - Подходящи са гъби като портобело, които имат плътна текстура и богат вкус.
  • Не бързайте с готвенето - Оставете яхнията да къкри достатъчно време, за да се сгъсти сосът и всички вкусове да се смесят добре.
  • Добавете допълнителни зеленчуци - Можете да добавите моркови, целина или дори картофи за по-богата текстура и разнообразие.
  • Сервирайте с различни гарнитури - Картофено пюре е класика, но можете да опитате и с полента или варени картофи.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Гурме комбинация от пухкаво картофено пюре и богат гъбен сос с карамелизирани гъби и наситени вкусове на чесън, билки и червено вино. Гарнирано с прясно накълцан магданоз и прясно смлян черен пипер.
(1)

Гъбен Бургиньон

Гъбеният Бургиньон е очарователен вегетариански вариант на класическият Телешки Бургиньон.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 60 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Френски
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

3 с.л.
3 с.л.
900г
1 глава
1
1 ч.л.
1/2 ч.л.
3
2 големи клонки
235мл
1 с.л.
475 мл
4 ч.л.

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте една супена лъжица зехтин и масло в 12-инчов тиган с незалепващо покритие на висока температура. Добавете половината от нарязаните гъби и гответе около 3 минути, без да ги разбърквате, докато станат златистокафяви от едната страна. Обърнете ги и гответе, докато някои от гъбите започнат да покафеняват от другата страна, още около 2 минути. Изсипете в голяма купа и повторете с останалите гъби с по една супена лъжица зехтин и масло. Оставете гъбите настрана.

Стъпка 2

В същия тиган загрейте останалата супена лъжица зехтин на средно висока температура. Добавете лука и моркова заедно със солта и пипера. Гответе, около 10 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат и леко покафенеят.

Стъпка 3

Добавете чесъна и мащерката(с клонките). Гответе, докато станат ароматни, за минута или две.

Стъпка 4

Налейте виното. Увеличете температурата и варете бързо, докато се намали наполовина.

Стъпка 5

Добавете доматеното пюре, след това бульона.

Стъпка 6

Върнете гъбите и всички красиви натрупани сокове от купата. Доведете до кипене, след това намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути.

Стъпка 7

С вилица внимателно смесете останалата супена лъжица масло и брашното в малка купа, за да образувате паста. Добавете пастата към яхнията. Намалете температурата и гответе още 10 минути. Сосът трябва да бъде гъст и лъскав.

Стъпка 8

За сервиране, отстранете клонките мащерка. Сервирайте яхнията върху картофено пюре.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 300г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 15г
Въглехидрати 20г
Фибри 4г
Захари 5г
Протеин 5г

Гъбите се използват като заместители на месото от векове заради тяхната месеста текстура и способност да абсорбират аромати. Гъбения Бургиньон е перфектен пример за това как растителните съставки могат да пресъздадат и дори да подобрят класическите рецепти.

Често задавани въпроси

1. Какви гъби са най-подходящи за гъбен бургиньон?

Класически избор са печурките, но можете да експериментирате и с други видове като горски гъби манатарки или шийтаке.

2. Какво вино да използвам за гъбен бургиньон?

За гъбен бургиньон е подходящо червено вино с лека киселинност. Класически избор за e Пино ноар. Той предлага деликатни плодови аромати и лека киселинност, които се съчетават прекрасно с гъбите.

Ако не можете да намерите такова вино няма проблем, може да пробвате със всяко едно вино, резултатът ще е все така страхотен.

3. Как да сгъстя соса на бургиньона?

Ако желаете по-гъст сос, можете да добавите малко брашно или царевично нишесте, разтворено във вода. Друг вариант е да намалите соса на умерен огън, докато част от течността се изпари.

4. С какво да сервирам гъбен бургиньон?

Гъбен бургиньон се сервира традиционно с картофено пюре или паста. Можете да добавите и пресни билки като магданоз или копър.

Насладете се на този вкусен и ароматен Гъбен Бургиньон и не се колебайте да експериментирате с различни съставки и вариации, за да го направите свой собствен.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Може да харесаш

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 300г
Ст-ти за една порция
Калории
250

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин