Гъбеният Бургиньон се превърна в моментален фаворит още при първото му появяване на моята трапеза. Това ястие запазва всички прекрасни свойства на Телешкият Бургиньон, но с малко по-лек вкус.

Гъбеният Бургиньон е истинско кулинарно откритие, което бързо стана любимец на моята трапеза. Това ястие предлага всички прекрасни характеристики на класическия Телешки Бургиньон, но с лек и ароматен вегетариански обрат.
Харесвам тази рецепта, защото богатия вкус на гъбите и червеното вино, създават едно впечатляващо вегетарянско ястие, което дори и любителите на месо оценяват.
Гъбите са идеален заместител на месото в много рецепти, благодарение на тяхната месеста текстура и способност да поемат аромати. В тази рецепта те играят главната роля, абсорбирайки виното и бульона и създавайки плътен, ароматен сос. Гъбеният Бургиньон показва как растителните съставки могат не само да заменят месото, но и да придадат уникален вкус на традиционните ястия.
Класическо Картофено Пюре за Основа
Ако нямате опит с картофеното пюре, вижте моята класическа рецепта за картофено пюре, която няма шанс да не ви се получи.

Няколко съвета
- Изберете качествени гъби - Подходящи са гъби като портобело, които имат плътна текстура и богат вкус.
- Не бързайте с готвенето - Оставете яхнията да къкри достатъчно време, за да се сгъсти сосът и всички вкусове да се смесят добре.
- Добавете допълнителни зеленчуци - Можете да добавите моркови, целина или дори картофи за по-богата текстура и разнообразие.
- Сервирайте с различни гарнитури - Картофено пюре е класика, но можете да опитате и с полента или варени картофи.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!

Гъбен Бургиньон
Продукти
Инструкции
Загрейте една супена лъжица зехтин и масло в 12-инчов тиган с незалепващо покритие на висока температура. Добавете половината от нарязаните гъби и гответе около 3 минути, без да ги разбърквате, докато станат златистокафяви от едната страна. Обърнете ги и гответе, докато някои от гъбите започнат да покафеняват от другата страна, още около 2 минути. Изсипете в голяма купа и повторете с останалите гъби с по една супена лъжица зехтин и масло. Оставете гъбите настрана.
В същия тиган загрейте останалата супена лъжица зехтин на средно висока температура. Добавете лука и моркова заедно със солта и пипера. Гответе, около 10 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат и леко покафенеят.
Добавете чесъна и мащерката(с клонките). Гответе, докато станат ароматни, за минута или две.
Налейте виното. Увеличете температурата и варете бързо, докато се намали наполовина.
Добавете доматеното пюре, след това бульона.
Върнете гъбите и всички красиви натрупани сокове от купата. Доведете до кипене, след това намалете температурата и оставете да къкри за 20 минути.
С вилица внимателно смесете останалата супена лъжица масло и брашното в малка купа, за да образувате паста. Добавете пастата към яхнията. Намалете температурата и гответе още 10 минути. Сосът трябва да бъде гъст и лъскав.
За сервиране, отстранете клонките мащерка. Сервирайте яхнията върху картофено пюре.
Гъбите се използват като заместители на месото от векове заради тяхната месеста текстура и способност да абсорбират аромати. Гъбения Бургиньон е перфектен пример за това как растителните съставки могат да пресъздадат и дори да подобрят класическите рецепти.
Често задавани въпроси
Класически избор са печурките, но можете да експериментирате и с други видове като горски гъби манатарки или шийтаке.
За гъбен бургиньон е подходящо червено вино с лека киселинност. Класически избор за e Пино ноар. Той предлага деликатни плодови аромати и лека киселинност, които се съчетават прекрасно с гъбите.
Ако не можете да намерите такова вино няма проблем, може да пробвате със всяко едно вино, резултатът ще е все така страхотен.
Ако желаете по-гъст сос, можете да добавите малко брашно или царевично нишесте, разтворено във вода. Друг вариант е да намалите соса на умерен огън, докато част от течността се изпари.
Гъбен бургиньон се сервира традиционно с картофено пюре или паста. Можете да добавите и пресни билки като магданоз или копър.
Насладете се на този вкусен и ароматен Гъбен Бургиньон и не се колебайте да експериментирате с различни съставки и вариации, за да го направите свой собствен.
Остави коментар