Домашно Чесново Хлябче Чабата

img
От Елена Талин
27.01.2025 г.
25 мин

Това домашно чесново хлебче Чабата е идеално за събирания със семейството и приятелите. Лесно се приготвя и е много вкусно. Представете си как ухае на чесън и прясно изпечен хляб, докато се пече във фурната. Това хлебче е чудесно като гарнитура към паста или супа.

Чесновото хлебче Чабата има хрупкава коричка, поръсена с пармезан и магданоз. Вътрешността е мека и ароматна. Подходящо за всякакви поводи и отива на всякакви ястия.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Хрупкави филийки чеснов хляб, запечени с разтопено масло, настърган пармезан и пресен магданоз. Сервирани на дървена дъска, заобиколени от свежи скилидки чесън, билки и настъргано сирене, това предястие е идеално за споделяне.
(1)

Домашно Чесново Хлябче Чабата

Домашното чесново хлебче Чабата съчетава хрупкава коричка с мека вътрешност, обогатена с чеснов крем.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 25 мин
ПОРЦИИ: 8
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

1 (около 440 грама)
използвайте спрямо хляба
по желание
по желание
по желание
по желание

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте предварително фурната до 220ºC. Подгответе голям лист за печене.

Стъпка 2

Нарежете хляба Чабата по дължина и го поставете върху листа за печене.

Стъпка 3

Пригответе чеснова паста с помощта на смлени скилидки чесън и сол.

Стъпка 4

Смесете омекналото масло с пармезан, чеснова паста и магданоз.

Стъпка 5

Разпределете чесновата смес равномерно върху разрезаните страни на хляба.

Стъпка 6

Печете за 10-15 минути, докато маслото се разтопи и хлябът стане леко препечен.

Стъпка 7

Поръсете горещия хляб с допълнително пармезан и сервирайте.

Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
300
Мазнини 15г
Въглехидрати 32г
Фибри 2г
Захари 1г
Протеин 8г

Как се прави хляба Чабата?

Пухкавата и въздушна вътрешност на хляба Чабата се дължи на специална техника, която пекарите използват, наречена „автолиза“.

 

Тя включва смесване на брашното и водата заедно в тесто с груба консистенция, след което го оставят да почива известно време.

 

По време на автолизата брашното абсорбира водата, а глутенът започва да се развива много бавно. Това бавно развитие води до по-малко еластично тесто, което е идеално за характерната за Чабата отворена трохичка и мека текстура.

 

Така че, следващия път, когато се наслаждавате на този вкусен чеснов хляб, можете да оцените уменията на пекаря да създаде перфектната основа за всички онези чеснови аромати!

Често задавани въпроси

1. Какво друго мога да използвам вместо чесън?

Чесновото хлябче е класика, но можете да експериментирате с различни неща. Например сушени домати и риган, сирене и зелен лук, или маслини и розмарин.

2. Мога ли да използвам друг вид хляб вместо чабата?

Да, можете да експериментирате с различни видове хляб. Багета или френски са също подходящи. Важно е само хлябът да е свеж и да има здрава структура.

3. Как да съхранявам готовото чесново хлябче?

Чесновото хлябче е най-вкусно прясно, но може да се съхранява в хладилник за няколко дни. За да го затоплите отново, увиете го в алуминиево фолио и го загрейте във фурната за няколко минути.

Толкова е лесно да си направиш чесново хлебче с готов хляб!

Варианти

  • Използвайте босилек или див лук вместо магданоз.
  • Добавете настъргана моцарела за по-тегляща се версия, разтопете я на грила.
  • Гарнирайте с нарязани зрели домати за усещане като брускета.

Съвети

  • Използвайте назъбен нож за рязане на Чабата.
  • Омекотете маслото, преди да започнете рецептата, за по-лесно смесване.
  • Уверете се, че чесънът е нарязан на ситно, за да се избегнат големи парчета.
  • При необходимост регулирайте времето на печене според вашата фурна.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
8 Порции
Една порция 100г
Ст-ти за една порция
Калории
300

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин