Пълнени домати с ориз по Италиански

img
От Елена Талин
27.01.2025 г.
80 мин

Това ястие е перфектно за лек обяд, засищаща вечеря или дори за уикенден брънч. Само за 80 минути ще имате на масата ароматно и питателно ястие.

Защо ориз Арборио?

Оризът арборио е отличен избор за тази рецепта, защото има високо съдържание на нишесте, което придава кремообразна текстура на пълнежа, без да е нужно да добавяте допълнителни мазнини. Той абсорбира добре ароматите на чесъна, босилека и пармезана, като същевременно запазва леко хрупкавостта си. Това го прави идеален за пълнени домати, където искате пълнежът да бъде плътен и наситен с вкусове, но не прекалено тежък. Арбориото също така се готви сравнително бързо, което помага за спестяване на време в кухнята, без да се компрометира качеството на ястието.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Сочни червени домати, пълнени с ароматен ориз, подправен с билки като мащерка и розмарин, изпечени до съвършенство във фурна. Поднесени в керамична тава, това класическо ястие е идеално за лек обяд или вечеря с вкус на домашна уютна кухня.

Пълнени домати с ориз по Италиански

Пълни с пухкав ориз, ароматни подправки и сочни домати, идеални за лек обяд, засищаща вечеря или дори за уикенден брънч.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 80 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

1.5
4
¼ чаша (60 мл)
¼ ч.ч.
1 ч.л.
1 с.л.
1 скилидка
2 с.л.
1.25 ч.л.

Инструкции

Стъпка 1

Загрейте предварително фурната до 180°C.

Стъпка 2

Обелете и нарежете картофите на кубчета, смесете ги със зехтин и сол в тава за печене.

Стъпка 3

Печете картофите за 30 минути.

Стъпка 4

Подгответе доматите, като отрежете върховете и издълбаете вътрешността им.

Стъпка 5

Сварете ориза за 7 минути в подсолена вода, отцедете и охладете.

Стъпка 6

Смесете ориза с доматите (меката част), пармезана, каперси, босилек, чесън и зехтин.

Стъпка 7

Напълнете доматите със сместа от ориз и ги поставете в тавата с картофите.

Стъпка 8

Печете пълнените домати с картофи за 30 минути.

Стъпка 9

Сервирайте топли или на стайна температура.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
200
Мазнини 8г
Въглехидрати 28г
Фибри 4г
Захари 6г
Протеин 5г

Пълнените зеленчуци са били популярен начин за готвене в България още от времето на траките, които са живели по тези земи преди хиляди години! Те са пълнили чушки, тиквички и дори патладжани с различни зърнени храни, месо и билки, подобно на пълнените домати с ориз в тази рецепта. Тази традиция продължава и днес, като пълнените зеленчуци са вкусен и питателен начин да се насладите на пресните сезонни продукти.

Често задавани въпроси

1. Какви домати да избера?

За пълнени домати е най-добре да изберете едри, месести домати. Те трябва да са узрели, но не прекалено меки, за да могат да задържат плънката.

2. Какъв вид ориз да използвам?

Традиционно за тази рецепта се използва арборио ориз. Той има по-кръгла форма и по-кремообразна текстура, което го прави идеален за плънката. Можете да използвате и друг вид ориз, но времето за готвене може да се различава.

Варианти

Заменете босилека с магданоз или добавете сушен риган. За по-пикантен вкус, добавете люспили чили.

 

Съвети за техниката на пълнене

  • **Издълбайте внимателно: ** Когато издълбавате вътрешността на доматите, бъдете внимателни да не пробиете стените им. Използвайте малка лъжица или нож, за да отстраните вътрешността, като оставите около половин сантиметър дебелина на стените, за да запазите формата на доматите по време на печене.

-** Не препълвайте: ** При пълнене на доматите не ги препълвайте до горе. Оставете малко място защото оризът ще се разшири по време на печене.

  • Печете на правилната температура: Печете пълнените домати при умерена температура (180°C), за да гарантирате равномерното готвене на ориза и запазване на формата на доматите. Прекалено високата температура може да ги направи прекалено меки и разпадливи.

  • **Добавете течност при нужда: ** Ако забележите, че оризът изглежда сух по време на печенето, можете да добавите малко вода или бульон в тавата. Това ще помогне за влажността на пълнежа и ще предотврати пресъхването на ориза.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
200

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин