Пържени тиквички с Пармезан

img
От Елена Талин
27.01.2025 г.
45 мин

Представете си, прибирате се у дома след дълъг работен ден, хладилникът ви е почти празен, а стомахът ви ужасно къркори. Трябва ви нещо бързо, вкусно и удовлетворяващо, но нямате енергия за сложни готварски подвизи. Звучи ли ви познато?

Ето къде идват на помощ тези Пържени тиквички с Пармезан! Тази рецепта е моят таен герой в кухнята - винаги ме спасява в такива ситуации.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Хрупкави зеленчукови кюфтета, приготвени от настъргани тиквички, лук и ароматни подправки, подредени върху решетка за охлаждане след изпичане. Перфектен избор за здравословно предястие или основно ястие, подходящо за вегетарианци.

Пържени тиквички с Пармезан

Вкусни и хрупкави Пържени тиквички с Пармезан - готови само за 30 минути!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 45 мин
ПОРЦИИ: 3
Кухня: Средиземноморска
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
0

Продукти

3 големи или 4 малки
2 ч.л.
1 голямо
3 скилидки
1/2 ч.ч.
1/2 ч.л.
1/3 ч.ч.
1/3 ч.л.
3/4 ч.ч.
за сервиране

Инструкции

Стъпка 1

Настържете тиквичките на едро ренде, посолете ги и ги оставете да престоят, за да пуснат водата. Изцедете ги с кухненска кърпа.

Стъпка 2

Смесете тиквичките с яйцето, чесъна, Пармезана, царевичното брашно, галетата и подправките. Разбъркайте добре.

Стъпка 3

Загрейте олиото и запържете сместа на малки порции до златисто.

Стъпка 4

Сервирайте пържените тиквички топли със сос доматен сос или друг сос по ваше предпочитание.

Хранителна Стойност
3 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
250
Мазнини 18г
Въглехидрати 15г
Фибри 2г
Захари 3г
Протеин 7г

Всъщност тиквичките са плодове, а не зеленчуци! Това е така, защото се развиват от цвят и съдържат семена. Зеленчуците, от друга страна, идват от други части на растението, като корени, листа или стъбла.

Често задавани въпроси

1. Как да избера най-подходящите тиквички за пържене?

За пържене най-подходящи са младите тиквички, които са с тънка кора и нежни семки. Те са по-сочни и имат по-нежен вкус. Изберете тиквички с еднакъв размер, за да се изпържат равномерно.

2. Какъв вид брашно да използвам за панировката?

Можете да използвате различни видове брашно за панировката, като например пшенично брашно, царевично брашно или галета. За по-хрупкава коричка, можете да комбинирате няколко вида брашно.

3. Как да предотвратя тиквичките да поемат много мазнина?

За да предотвратите тиквичките да поемат много мазнина, подсушете ги добре с хартиени кърпи преди паниране. Също така, не препълвайте тигана с тиквички, за да могат да се пържат свободно.

4. Какви гарнитури подхождат на пържените тиквички?

Пържените тиквички с пармезан са чудесно самостоятелно ястие, но могат да се сервират и като гарнитура към различни основни ястия. Подхождат отлично на салати, хумус, цацаки или сос от кисело мляко и чесън.

Съвети

За допълнителна хрупкавост в тези Пържени тиквички с Пармезан, опитайте да извлечете още повече влага от настърганите тиквички! След като ги настържете, поръсете ги обилно със сол и ги оставете да престоят в купа за 10-15 минути. След това изцедете колкото се може повече влага с помощта на кухненска кърпа, преди да ги добавите към сместа. Това ще гарантира, че вашите Fritters ще бъдат златисти и хрупкави отвън, и крехки отвътре.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
3 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
250

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин