Салата Нисоаз

img
От Малина Георгиева
21.12.2024 г.
27 мин

Салата Нисоаз е свежа и пълна с хранителни вещества, идеална за обедно хапване. Характеризира се с комбинация от твърдо сварени яйца, домати, аншоа, риба тон и маслини.

Салата Нисоаз

Съвети

  • За по-бързо охлаждане на яйцата, след сваряване ги поставете в купа със студена вода или лед.
  • Използвайте ръце за накъсване на салатата вместо нож, за да запазите свежестта на листата.
  • Внимавайте при рязането на чери доматите, за да не изтече сокът им и да останат сочни и ароматни.
  • За по-добър вкус, използвайте пресни и качествени продукти, особено що се отнася до зехтина и рибните съставки.
  • При поднасяне на салатата, за допълнителен аромат добавете пресни билки като босилек или магданоз.

Вариации

  • Може да добавите сварени картофи и зелен фасул, за по-различен вариант на салата.
  • Ако не обичате аншоа, може да ги замените с каперси, които придават по-лек вкус.
  • Добавете нарязана сурова чушка (зелена или жълта) за свежест и хрупкавост.
  • За по-мек вкус, заменете лука с червен лук или босилекова паста.
  • Може да добавите варени моркови или ряпа за допълнителен цвят и текстура.

Интересни факти за съставките

  • Яйцата са отличен източник на висококачествен белтък и важни витамини като B12 и D.
  • Чери доматите не само добавят сладък вкус, но също така са богати на антиоксиданти като ликопен.
  • Аншоа са изключително богати на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърдечносъдовата система.
  • Рибата тон е добър източник на протеини и витамин D, но е важно да се консумира умерено поради съдържанието на живак.
  • Лукът съдържа съединения, които могат да подпомогнат имунитета и здравето на сърдечно-съдовата система.
Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Салата Нисоаз

Салата Нисоаз

Типична за Френската Ривиера, свежа и много хранителна салата Нисоаз.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 27 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Френски
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

Инструкции

Стъпка 1

За да направите салата Нисоаз, първо подгответе твърдо сварени яйца: поставете яйцата в съд с вода и ги сварете за 7 минути, след което ги охладете.

Стъпка 2

Почистете и нарежете на тънки колелца пресния лук. Нарежете чери доматите на четвъртинки.

Стъпка 3

Нарежете аншоата на парчета. След охлаждане на яйцата, ги обелете и нарежете на четвъртинки.

Стъпка 4

Измийте марулята и я нарежете на ръка в голяма купа, добавете обезкостените маслини и чери доматите.

Стъпка 5

Добавете пресния лук, прецедената риба тон и аншоата, като накрая овкусите със зехтин, сол и черен пипер.

Стъпка 6

Разбъркайте добре всичко и накрая добавете сварените яйца. Салата Нисоаз е готова за сервиране!

Името на салатата идва от град Ница, Франция и е разпространена в целия Средиземноморски регион.

Често задавани въпроси

1. Може ли салатата Нисоаз да бъде приготвяна без риба?

Ако предпочитате салатата без риба, можете да пропуснете аншоата и тона, и да добавите повече пресни зеленчуци като краставици и репички.

2. Какво мога да прибавя към салатата за по-богат вкус?

Можете да добавите сурови зелени и жълти чушки, бакла или салатни репички за по-богат вкус и разнообразие в текстурата.

3. Как правилно да съхраняваме салатата Нисоаз?

Не овкусената салата Нисоаз може да се съхранява в хладилника за 1-2 дни, запазвайки свежестта си.

Салатата Нисоаз е лесна и бърза за приготвяне, а същевременно изключително вкусна и подходяща за лятното време.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин