Паста с лимон, чесън и пармезан

img
От Елена Талин
24.02.2025 г.
15 мин

Лесни но много ефектни рецепти като тази! Супер семпла рецепта но изглежда и звучи като италянска гурме кухня.

Освен че е лесна като основно ястие, тази паста става и за добра гарнитура към други основни, например стейкове.

Тази паста се съхранява много добре и може да издържи до 5 дни в хладилника.

Апетитни спагети, обвити в нежен лимонов сос, приготвен с прясно изцеден лимонов сок, зехтин и разтопено масло. Гарнирани с настърган пармезан и свеж магданоз, тези спагети предлагат перфектния баланс между кремообразна текстура и цитрусова свежест.

Няколко съвета

  • За да избегнете слепването на пастата, след сваряването я изплакнете със студена вода и добавете малко зехтин.
  • Ако искате по-интензивен лимонов вкус, добавете лимонова кора към соса.
  • За по-кремообразен сос, добавете малко сметана или повече пармезан.
  • Ако пастата ви изглежда твърде суха, не се колебайте да добавите още малко вода от пастата, за да я направите по-сочна.

Няколко вариации на рецептата за лимонена паста

  • Лимонена паста със скариди Добавете сотирани скариди към пастата, за да придадете морски вкус и да я направите по-засищаща.

  • Лимонена паста с пилешко Печено или сотирано пилешко филе е чудесна добавка към тази паста. Нарежете пилешкото на ленти и го смесете със соса в края.

  • Лимонена паста с броколи За по-здравословна вариация, добавете задушени броколи или спанак към пастата. Те придават свежест и допълнителни витамини.

  • Кремообразна лимонена паста За по-богат и кремообразен сос, добавете малко готварска сметана в соса преди да объркате пастата.

  • Лимонена паста с чили Ако харесвате пикантни ястия, добавете щипка люспи от чили към соса, докато готвите чесъна, за допълнителен пикантен вкус.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Апетитни спагети, обвити в нежен лимонов сос, приготвен с прясно изцеден лимонов сок, зехтин и разтопено масло. Гарнирани с настърган пармезан и свеж магданоз, тези спагети предлагат перфектния баланс между кремообразна текстура и цитрусова свежест.

Паста с лимон, чесън и пармезан

Лесна и вкусна лимонена паста с чесън и пармезан, готова за 20 минути. Перфектна за основно ястие или гарнитура. Научете как да я приготвите!

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 15 мин
ПОРЦИИ: 2
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
2

Продукти

150гр
2 с.л
2 скилидки
2-3 лимона
половин ч.л.
на вкус
половин ч.ч
половин ч.ч
1 с.л.

Инструкции

Стъпка 1

В голяма тенджера кипнете вода. След като водата заври, добавете морска сол във водата и добавете спагетите. Варете ги според инструкциите на опаковката. Не ги преварявайте. Запазете водата от пастата за по-късно (уверете се, че сте запазили повече от 1/4 ч.ч в случай, че ви трябва повече).

Стъпка 2

Отцедете водата от пастата. Ако пастата престои известно време, изплакнете я със студена вода и я объркайте с малко зехтин, за да предотвратите слепването и преваряването й.

Стъпка 3

Докато пастата се вари, подгответе останалите съставки. Нарежете чесъна и магданоза, настържете пармезана и изцедете лимоновия сок.

Стъпка 4

В голям тиган разтопете маслото и гответе нарязания чесън, докато се усети ароматът му, но не го препичайте или изгаряйте. Добавете лимоновия сок, солта, черния пипер и 1/4 чаша вода от пастата към тигана. Доведете до кипене и свалете от котлона.

По желание: Ако чесънът стане син (това е нормално заради реакцията с лимоновия сок), използвайте цедка, за да го отстраните.

Стъпка 5

Объркайте пастата в соса и добавете 1 ч.ч пармезан. Добавете допълнителни 1-2 с.л. вода от пастата, ако е необходимо, но имайте предвид, че това не трябва да е много течна паста. Гарнирайте с още пармезан и магданоз.

Сервирайте и се насладете!

Хранителна Стойност
2 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
400
Мазнини 15г
Въглехидрати 55г
Фибри 3г
Захари 2г
Протеин 12г

Знаете ли, че лимонът може да предизвика промяна в цвета на чесъна? Когато лимоновият сок се комбинира с чесън, особено по-стар чесън, може да се получи син или зелен оттенък. Това е напълно естествена реакция и не влияе на вкуса или безопасността на ястието. Така че, ако забележите синкав чесън в тази рецепта, не се притеснявайте – вашата лимонена паста с чесън и пармезан все още е абсолютно вкусна и безопасна за консумация!

Често задавани въпроси

1. Мога ли да добавя месо към тази рецепта?

Да, пилешко или скариди са чудесни добавки към тази паста. Просто ги пригответе отделно и ги добавете в края, заедно със соса.

2. Какво количество лимонов сок да използвам, ако искам по-лек вкус на лимон?

Ако предпочитате по-лек вкус на лимон, започнете с 1 лимон вместо 2-3 и добавяйте постепенно, докато достигнете желаната киселинност.

3. Колко дълго мога да съхранявам остатъците от пастата?

Остатъците от лимоновата паста могат да се съхраняват в херметически затворен съд в хладилника до 3 дни. За затопляне, използвайте тиган с малко вода на средна температура.

Много обичам, когато някое семпло и лесно ястие е толкова вкусно. Ако искате да го направите малко по-здравословно, използвайте пълнозърнеста паста или смес от пълнозърнеста и обикновена паста.

Остатъци и съхранение

Остатъците от лимонови спагети ще се запазят около 3 дни в херметически затворен съд в хладилника. За затопляне, добавете ги в тиган на котлона на средна температура с малко вода и загрейте за няколко минути, докато се стоплят напълно.

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Гадна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
2 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
400

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин