Паста пеперуди с фета и млад фасул - Само с 5 съставки

img
От Елена Талин
10.03.2025 г.
30 мин

Тази рецепта е идеална за моменти, когато искате да приготвите нещо вкусно, но нямате много време. Комбинацията от съставки придава богат вкус и аромат, които ще зарадват всекиго. Сварената до съвършенство паста фарфале, наричана още "пеперуди", е основата на това прекрасно ястие.

Пастата пеперуди с фета и млад фасул е не само лесна за приготвяне, но и изключително здравословна. Фасулът е богат на протеини и фибри, а фетата добавя необходимите мазнини и протеини, които правят ястието балансирано. Лимонът пък придава свежест и лекота на всяка хапка.

За тези, които обичат да експериментират в кухнята, тази рецепта предлага множество възможности за вариации. Можете да добавите различни зеленчуци като чери домати или спанак, или да замените прошутото с други видове месо или сирена. Възможностите са безкрайни!

Не забравяйте, че добрата храна не е само за хранене, но и за споделяне. Поканете приятели и семейство и ги впечатлете с това просто, но изключително вкусно ястие. Със сигурност ще получите много комплименти и благодарности.

Ако направиш тази рецепта, ще се радвам да чуя как се е получила в коментарите по-долу. Твоят коментар ще помогне на други читатели на блога!
Ароматно ястие от паста фарфале, комбинирана с нежно прошуто и сладък грах, поднесени в богат кремообразен сос. Гарнирано с пресен босилек, това елегантно ястие е идеално за бърза вечеря или специални поводи.

Паста пеперуди с фета и млад фасул - Само с 5 съставки

Научете как да приготвите фарфале с фета и млад фасул с тази лесна рецепта за 30 минути.

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 мин
ПОРЦИИ: 4
Кухня: Италиански
ПРИНТИРАЙ
СГОТВИХ ГО
1

Продукти

375г
500г
100г
1
300г

Инструкции

Стъпка 1

Сварете пастата Farfalle в голяма тенджера с вряща вода според указанията на опаковката, докато стане al dente (твърда, но сготвена). Отцедете добре.

Стъпка 2

Сварете младия фасул в отделна тенджера с вряща вода за 3 минути. След това го охладете под студена вода и го обелете (ако е необходимо).

Стъпка 3

Загрейте голям тиган с незалепващо покритие на силен огън. Гответе прошутото, докато стане хрупкаво. След това го накъсайте на парчета.

Стъпка 4

Комбинирайте прошутото, фасулът, сварената паста, лимоновата кора, лимоновия сок и фетата (с малко олио) в тигана. Разбъркайте внимателно и сервирайте веднага.

Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 400г
Ст-ти за една порция
Калории
550
Мазнини 20г
Въглехидрати 70г
Фибри 10г
Захари 5г
Протеин 25г

Знаете ли, че пастата Farfalle всъщност е кръстена на „farfalle“, което на италиански означава пеперуди?

Често задавани въпроси

1. Мога ли да използвам друг вид паста вместо фарфале?

Да, можете да използвате всякакъв вид къса паста, като пене, ригатони или фузили. Основното е да изберете паста, която добре задържа соса и съставките.

2. Подходяща ли е тази рецепта за вегетарианци?

Да, рецептата е напълно вегетарианска, тъй като не съдържа месни продукти.

3. Как да направя ястието по-кремообразно?

Ако искате по-кремообразен сос, можете да добавите малко готварска сметана или допълнително натрошена фета, която да се разтопи леко от топлината.

Ако искате да добавите малко разнообразие, можете да замените прошутото с пушена сьомга или да добавите пресни билки като босилек или магданоз за допълнителен аромат. Освен това, ако предпочитате вегетариански варианти, просто изключете прошутото и добавете още зеленчуци.

Сервирайте с чаша бяло вино и насладете се на всяка хапка. Споделете я с вашите близки и приятели и се наслаждавайте на вкусовете на лятото през цялата година!

Пастата пеперуди с фета и млад фасул е доказателство, че с няколко качествени съставки и малко време можем да създадем нещо изключително вкусно. Не се колебайте да експериментирате и да добавяте своите любими съставки, за да направите ястието още по-уникално и персонално.

Накрая, не забравяйте да споделите тази рецепта с всички любители на вкусната храна в живота ви. Готвенето е изкуство, което се разраства чрез споделяне и любов към хубавата храна. Приятен апетит!

Изпробва ли тази рецепта?

Остави коментар и сподели снимка в Instagram. Много ще ни помогнеш ако ни споменеш като @apetit.bg или с таг #apetit.bg!

Остави коментар

Перфектна
Имейл адресът ти няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

0 Коментара

Коментирай тази рецепта!
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 400г
Ст-ти за една порция
Калории
550

Нови Рецепти

Смутита и Напитки

Блъди Мери

3 мин
Смутита и Напитки

Ягодово Дайкири

5 мин
Лимонов крем
Десерти

Лимонов крем

35 мин
Смутита и Напитки

Класическо Дайкири

3 мин
Смутита и Напитки

Космополитън

3 мин