Apetit
A woman wearing round sunglasses and a scarf tucked into a grey coat, holds up a large bag filled with assorted breads, including a baguette sticking out playfully. She is outdoors with a backdrop of a quaint building and snow-dusted mountains under a clear sky.
Елена Талин

Крем супа от печена тиква цигулка

(12)
25
Кухня: Интернационална
Ароматна крем супа от тиква цигулка, перфектна за есенно-зимния сезон.
Веган
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
80 мин
Цена
ЕВТИНО
Две купи с Крем супа от печена тиква цигулка, украсена с бели капки, черен пипер и зелени листа, сервирана върху мраморна маса, на която се намират и две купички с черен и смесен пипер.
Стъпки
01
Почистете тиквата
Почистете тиквата цигулка, като я разрежете наполовина и премахнете семената.
02
Печете тиквата
Намажете тиквата с масло, поръсете със сол и пипер, обърнете с резбата надолу и печете 60 минути при 220°C.
03
Печете лука
След 30 минути добавете лука към тавата, нарязан с резбата надолу, и продължете да печете за още 30 минути.
04
Смесете
Изстържете печената тиква и я добавете в блендер заедно с останалите съставки. Смесете до кремообразна консистенция.
05
Сервирайте
Добавете сол и черен пипер по желание. Сервирайте гореща, декорирайки с печени тиквени семки, магданоз и черен пипер.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Запичането на тиквата придава земен, опушен и карамелизиран сладък вкус, който значително подобрява рецептата в сравнение с традиционната тиквена супа, приготвена на котлон.

Можете да добавите лъжица или две прясно масло, когато смесвате съставките, или малко сметана за по-кремообразен резултат.

За съхранение през седмицата можете да държите супата в херметически затворен контейнер в хладилника за 4 до 5 дни. За по-дълготрайно съхранение през зимата я замразете в контейнер, който е безопасен за замразяване, за до 3 месеца.

Повече за тази рецепта

Крем супата от тиква цигулка е основна рецепта за есента и зимата. Насладете се на кремообразната текстура и топлия, сладко-солен вкус.

Две купи с Крем супа от печена тиква цигулка, украсена с бели капки, черен пипер и зелени листа, сервирана върху мраморна маса, на която се намират и две купички с черен и смесен пипер.

Съвети

  • Ако искате супата да бъде по-кремообразна, добавете малко сметана или една до две супени лъжици масло при блендиране. За безмлечен вариант, можете да добавите кокосово мляко или 1 шепа накиснато сурово кашу.
  • За по-лесно рязане на тиквата, микровълновата може да я затопли за 2-3 минути, което значително улеснява процеса на разрязване.
  • Използвайте пасатор, ако нямате на разположение кухненски блендер.
  • Не забравяйте за гарнитурите! Свежите билки като магданоз, мащерка, градински чай и лук са задължителни! На тази супа много вървят семената от тиква, препечени бадеми, хрупкави парченца бекон или печени нахут.

Вариации

  • Можете да замените зеленчуковия бульон с пилешки бульон за по-богат вкус.
  • За тези, които обичат пикантно, добавете малко червен пипер.
  • Ако искате супата да е по-сладка, добавете малко мед или кленовия сироп.
  • Добавете други зеленчуци като моркови или праз за допълнителен вкус и нутриенти.

Интересни факти за съставките

  • Тиквата "Цигулка" е изключително богата на витамин А и бета-каротин, които са полезни за зрението и кожата.
  • Джинджифилът и индийското орехче притежават противовъзпалителни свойства и помагат за загряване на тялото през студените месеци.

Тази супа е истинско удоволствие за сетивата, идеална за студените месеци и може да се съхранява за няколко дни напред.

тиква цигулка
супа
веган
вегетарианска
печена тиква
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 250г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 5г
Въглехидрати 25г
Фибри 4г
Захари 10г
Протеин 2г