Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Пълнени гъби с пармезан

Кухня: Италиянска
Перфектна рецепта за празнично предястие с пълнени гъби.
Вегетарянска
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
40 мин
Цена
ЕВТИНО
Печени пълнени печурки, залети със сирене моцарела и поръсени с прясно нарязан магданоз на тъмна подложка.
Стъпки
01
Отделете
Подгответе гъбите като отделите стъблата и ги нарежете на ситно.
02
Запържете
В тиган разтопете маслото на среден огън и запържете стъблата от гъбите за 5 минути. Добавете лука, чесъна, солта и черния пипер и гответе още 1-2 минути.
03
Разбъркайте
Оставете сместа да изстине и след това я разбъркайте с крема сиренето, пармезана и магданоза.
04
Напълнете
Напълнете шапките на гъбите с готовия пълнеж и поръсете отгоре с малко пармезан.
05
Запечете
Запечете гъбите на 200°C за 20-25 минути докато станат златисти. Добавете магданоз преди сервиране.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Освен пармезан, можете да използвате всякакви твърди кашкавали.

Гъбените стебла трябва да се нарежат ситно преди да се добавят в плънката. Този начин на нарязване помага за равномерното разпределение на вкуса в пълнените гъби.

Повече за тази рецепта

Пълнените гъби са винаги фаворит на празничните трапези, особено за Коледа. Меките шапки на гъбите се пълнят с ароматна смес от сирене, билки и чесън, след което се пекат до златисто кафяво. Те са идеалното вегетарианско предястие!

Печени пълнени печурки, залети със сирене моцарела и поръсени с прясно нарязан магданоз на тъмна подложка.

Съвети

  • Използвайте охладен пълнеж преди да напълните гъбите, за да предотвратите нежелано омекване.
  • Поставете гъбите на решетка върху тава за печене, за да може излишната течност да се отцежда.
  • Не препълвайте гъбите с пълнеж, тъй като те ще се свият при печене.
  • Може да приготвите гъбите 12 часа предварително и да ги съхранявате в хладилник до момента на печене.

Вариации

  • Добавете нарязани сушени домати или маслини за допълнителен вкус.
  • Добавете хрупкави парченца бекон за месен привкус.
  • Използвайте различни видове сирена - пекорино или любимо ви твърдо сирене.
  • Допълнете с други пресни билки като див лук, мащерка или розмарин.

Интересни факти за съставките

  • Гъбите печурки не само че са вкусни, но и съдържат важни хранителни вещества като витамини D и B, а също така са добър източник на антиоксиданти.
  • Крема сиренето е универсален продукт, тъй като придава кремообразна текстура и допълнителна плътност на ястията.
  • Пресният магданоз е отличен източник на витамин К и добавя свежест и цвят на завършеното ястие.

Изпробвайте тази рецепта и вижте колко бързо ще изчезнат тези пълнени гъби от празничната маса! Перфектни за всяко специално събитие.

пълнени гъби
вегетарианско предястие
лесни рецепти
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
10 Порции
Една порция 80г
Ст-ти за една порция
Калории
150
Мазнини 10г
Въглехидрати 8г
Фибри 2г
Захари 3г
Протеин 7г
Рецепта за вкусни пълнени гъби с пармезан и билки