Apetit
A person in a spa-like setting, wearing sunglasses, a facial mask, and a towel wrapped around their head. They are sipping a green smoothie through a straw and wearing a white robe. The background shows a ceiling with exposed beams and a large fan.
Малина Георгиева

Ризото с Тиква

Кухня: Италиянска
Ризото с тиква - топло и уютно ястие, идеално за есента.
Вегетарянска
Здравословна
Ниво на трудност
ЛЕСНО
Време
70 мин
Цена
ЕВТИНО
Две бели керамични чинии с Ризото с тиква, поднесени на фин бял плат. В чиниите има кубчета оранжева тиква и леща, посипани с черен пипер и гарнирани с клонки тимиан. В сцената се забелязват и разпръснати семена от лен и лъжица в заден план.
Стъпки
01
Пригответе
Пригответе зеленчуковия бульон(може да използвате и кубче) и го дръжте топъл.
02
Подгответе тиквата
Почистете тиквата, отстранете кората и семената и я нарежете на кубчета.
03
Запържете
Нарежете лука на ситно и го оставете да се запържи на слаб огън в загрято масло, докато стане мек.
04
Добавете
Добавете тиквата и я запържете за няколко минути, като добавяте топъл бульон, докато не стане много мека и кремообразна.
05
Деглазирайте
Загрейте тенджера и изсипете ориза, като го запечете на сухо, докато се затопли. Деглазирайте с бяло вино и след като виното се изпари, изсипете ориза в тенджерата с тиквата.
06
Гответе ориза
Гответе ориза, като добавяте още топъл бульон, докато достигне желаната консистенция (около 15-20 минути).
07
Смесете
Изключете котлона, добавете масло и настърган пармезан и смесете добре, като добавите черен пипер и сол на вкус.
08
Оставете
Оставете ризотото за 1-2 минути и сервирайте.
  • Продукти

Често задавани въпроси

Бялото вино, което ще използвате трябва да бъде сухо, като например Пино Гриджо, за да не надделява сладостта на тиквата.

Вместо Карнароли може да се използва Арборио, тъй като този сорт също има високо съдържание на нишесте и прави ризотото кремообразно.

За веганска версия може да замените маслото с веганска алтернатива и Пармиджано с хранителна мая или вегански пармезан. Също така да използвате зеленчуков бульон без животински продукти.

Повече за тази рецепта

Ризото с тиква е едно от най-любимите ми есенни ястия - включващо в себе си топли и автентични вкусове, напомнящи за уюта на дома.

Две бели керамични чинии с Ризото с тиква, поднесени на фин бял плат. В чиниите има кубчета оранжева тиква и леща, посипани с черен пипер и гарнирани с клонки тимиан. В сцената се забелязват и разпръснати семена от лен и лъжица в заден план.

Съвети

  • Използвайте добре узряла тиква, за да получите най-добър вкус.
  • Тъй като тиквата е сладка, можете да добавите щипка черен пипер или люта чушка за баланс.
  • Старателно разбъркайте по време на варене, за да не ви залепне ориза.

Вариации

  • Ризото с тиква и свинска наденица за допълнителен вкус.
  • Ризото с тиква и гъби за земен аромат.
  • Ризото с тиква и горгонзола за кромообразен и пикантен вкус.
  • Ризото с тиква и рикота за по-мек и деликатен нюанс.

Интересни факти за съставките

  • Ориз Карнароли е предпочитан за ризото, защото зърната му задържат формата и текстурата си, дори при продължително готвене.
  • Тиквата съдържа високи количества витамин А и антиоксиданти, полезни за зрението и имунната система.
  • Пармезанът е изключително богат на калций и протеини, правейки го идеален за кулинарията.

В Италия ризотото с тиква е популярно особено в Северните райони, където се приготвя с местни сортове тиква и често се сервира поръсено с хрупкави тиквени семки. Това ризото сгрява в студените дни и ни дава богати вкусове и цветове, които носят есенна топлина във всяка хапка.

ризото
тиква
вегетарианско
есен
ориз
Изпробва ли тази рецепта?
Много ще ни помогнеш ако споменеш @apetit.bg в Instagram!
Ревюта
B
Напиши Ревю
Хранителна Стойност
4 Порции
Една порция 150г
Ст-ти за една порция
Калории
350
Мазнини 10г
Въглехидрати 55г
Фибри 4г
Захари 6г
Протеин 8г
Лесна Рецепта за Ризото с Тиква